Prvo mesto v osrednji kategoriji Najhitrejših 50 je letos osvojilo češko podjetje Simplity, ki je v zadnjem štiriletnem obdobju doseglo 1971-odstotno stopnjo rasti. Na drugem mestu je poljsko podjetje za varno mobilno plačevanje Skycash Poland, na tretjem pa lanski zmagovalec te lestvice, madžarski nepremičninski portal Szallas.hu.

V Sloveniji sta se letos dve prijavljeni podjetji na natečaj kot omenjeno uvrstili med zmagovalce v posameznih kategorijah. Velenjsko družinsko podjetje Plastika Skaza, ki deluje na področju razvoja in brizganja plastike in predelave plastičnih mas, se je uvrstilo med pet največjih v kategoriji Velikih pet.

Lestvica Velikih pet je namenjena podjetjem, ki so kljub hitri rasti prevelika, da bi tekmovala z manjšimi v kategoriji Najhitrejših 50 zgolj na podlagi dotoka prihodkov. Prvi med petimi velikimi je letos romunski razvijalec programske opreme Insoft Development & Consulting, ki se je na splošni lestvici uvrstil na 15. mesto.

V kategoriji Vzhajajoče zvezde pa se je med najboljših dvanajst uvrstilo celjsko podjetje Brihteja, ki deluje na področju kompleksnih IT-rešitev. V letu 2015 je sicer najbolj zasijala zvezda poljskega izdelovalca programske opreme Codewise, ki je dosegel kar 4555-odstotno stopnjo rasti.

Na lestvici Najhitrejših 50 se je letos prvič pojavilo 38 podjetij, od katerih sta dve zasedli prvo in drugo mesto. Sicer na lestvici prednjačijo podjetja, usmerjena v razvoj programske opreme (29), in podjetja, ki delujejo na področju medijev (14).

Lestvico najhitreje rastočih tehnoloških podjetij v Srednji Evropi letos zaznamuje upočasnitev rasti, in sicer je povprečna stopnja rasti vseh Najhitrejših 50 v zadnjem letu zdrsnila s 698 na 560 odstotkov. Padec se nadaljuje že od leta 2012, ko je rast dosegla vrhunec s 1026 odstotki.

Na Deloittov natečaj za najhitreje rastoča tehnološka podjetja v Srednji Evropi, ki se odpre vsako leto v maju, se lahko podjetja prijavljajo v tri kategorije, in sicer Najhitrejših 50, Velikih pet in Vzhajajoče zvezde. Deloitte v slednjo uvršča mlada obetavna podjetja, ki pa na trgu še niso tako dolgo, da bi izpolnjevala pogoje v osrednji kategoriji Hitrih 50.