„Po mojih izkušnjah v lesarski stroki je zahtevnost šolanja in s tem stopnja osnovnega znanja nižja kot pred desetimi leti,“ meni Igor Arh, direktor sevniškega podjetja Metalika, družinske gazele četrte generacije, ki je bila leta 2009 nominirana za gazelo dolenjsko-posavske regije, specializirana pa je za izdelavo zahtevne lesene notranje opreme za ladje, križarke, jahte in tudi stanovanja. 

„Tehnični poklici so bili predolgo zapostavljeni, k temu je prispevala tudi država. Zadnjih nekaj let se je malo mladih odločalo za lesarski poklic. Zadnje leto po daljšem premoru spet opažamo več zanimanja in imamo zato tudi več vajencev. Vrata v četrtek devetošolcem odpiramo tudi zato, da spoznajo od blizu lesarski poklic in da jim pokažemo, da lesarji ne izdelujemo samo navadnih omar, ampak tudi ekskluzivne izdelke, ki niso nujno samo leseni… Imamo tradicijo in perspektivo, a zato moramo znati svoje znanje prikazati na pravi način in ga seveda tudi unovčiti,“ poudarja Arh, direktor gazele, ki jo je njegova družina ustanovila že leta 1932.


 

Metalika bo namreč 26. novembra tako kot več kot 160 drugih podjetij medse sprejela devetošolce in jim pomagala pri odločanju o nadaljevanju šolanja po zaključku devetletke, predvsem pa skušala razblinjati različne stereotipe o poklicih. Metalika na prakso in kasneje tudi v službo dobiva večinoma mlade iz lesarskih šol Novo mesto, Sevnica in iz Ljubljane. Sicer pa po Arhovem mnenju povpraševanja šol po prenosu znanja ni, zato znanja prenašajo predvsem na vajence in svoje zaposlene. Igor Arh meni, da mladi po šolanju v večini primerov po njegovih izkušnjah pričakujejo preveč: „Predvsem tisti, ki si po bolonjskem študiju pridobijo različne nazive.“


 

Dan odprtih vrat bo tudi v podjetju Orodjarstvo Gorjak, družinski gazeli iz Rač. „Za najboljše sodelavce se pri nas izkazujejo tisti, ki so končali tehnično šolo, zelo dobro izkušnjo imamo z lesarskimi tehniki in strojnimi tehniki. Ker ustreznega kadra primanjkuje, zaposlujemo tudi avtomehanike. Naš sodelavec je med drugimi poklicni kuhar, imamo tudi fante, ki jim ni uspelo končati šolanja, so pa zelo dobri v praktičnem delu. V svojo sredino sprejmemo vse motivirane mlade ljudi, ki so končali šolanje, ki vsaj malo vleče na strojnika,“ pravi Marko Gorjak, namestnik  direktorja.


 

S srednjih šol neposrednega povpraševanja po njihovem znanju ali povezovanju z njimi ni, Gorjak pa se nadeja, da se bodo razmere izboljšale, saj so se povezali z ravnateljem Srednje strojne šole, ki deluje v sklopu Tehniškega šolskega centra Maribor. Gazele v večini primerov predstavljajo neke vrste korektor šolskega sistema, ki dijakom še vedno ponuja premalo praktičnega znanja in se prepočasi odziva na potrebe podjetij.


 

„Rastemo hitro, pridobivamo nove posle in se moramo na zahteve kupcev izjemno hitro odzivati. Največ kadra potrebujemo v proizvodnji, predvsem CNC operaterje in ročnie orodjar,je. Po nekaj sušnih letih so se letos v to smer vpisali štirje. Potrebujemo tudi CNC programerje, ki ga sedaj črpamo iz proizvodnje, pa tudi konstrukterje, pomanjkanje pa rešujemo s pomočjo drugih podjetjih. Sicer pa nas, četudi nimajo ustrezne izobrazbe, prepričajo predvsem tisti mladi ljudje, ki so „opremljeni za življenje“, kot pravimo, ki želijo delati in se učiti.

Devetošolci lahko v četrtek popoldne od blizu spoznajo tudi delo v drugih gazelah, kot so Cablex Plastik, bronasta gazela 2014, L-TEK elektronika, srebrni gazeli 2013, ATech elektronika, ROTO Pavlinjek, dravsko-pomurska gazela 2010, Lotrič meroslovje, bronasta gazela 2012, Gonzaga-pro, Siliko, Termo-tehnika, bronasta gazela 2013, Plastika Skaza, zlata gazela 2014, Dewesoft, zlata gazela 2012, BSH hišni aparati, pa tudi v zagonskem podjetju Chipolo. Ustrezno podjetje si lahko izberejo in se na obisk prijavijo skupaj s starši in učitelji na spletnem mestu: www.danzakariero.si.