Finančno ministrstvo je predloge treh davčnih zakonov, s katerimi se bo omogočilo davčne ugodnosti ob izplačilu dohodkov delavcev za uspešnost, izpad javnofinančnih prihodkov zaradi tega pa naj bi se nadomestil s spremembo in preoblikovanjem nekaterih davčnih ugodnosti, dalo v javno obravnavo v torek.

Predlogi kažejo, da bodo palice v prihodnje še daljše in močnejše od korenčkov, so danes sporočili iz Slovensko-nemške gospodarske zbornice. Zato se med podjetji z nemškim kapitalom v Sloveniji že pojavljajo razmisleki o nadaljnjem delovanju na področju raziskav in razvoja v Sloveniji. Država bo imela od predlaganih sprememb zakonodaje dvojno korist: poleg več pobranega davka iz naložb bo posredno imela večji priliv tudi na račun večjega trošenja zaposlenih, ki bodo prejeli dodatke za uspešnost, še ugotavljajo v zbornici.

Predsednica zbornice Gertrud Rantzen je ob tem spomnila, da se je Slovenija v preteklih letih v primerjavi s konkurenčnimi državami za tuje investicije, državami srednje in vzhodne Evrope, uvrščala razmeroma visoko, še posebno na področju pogojev za raziskave in razvoj. A s predlogom davčne reforme se Sloveniji odvzema veter iz jader.

Direktor podjetja LPKF Laser & Electronics iz Naklega in član upravnega odbora Slovensko-nemške gospodarske zbornice Wolfgang Zeike pa je dodal: "Davčni sistem bo po predlogu ministrstva za finance le še bolj kompleksen in manj transparenten. S podaljšanjem veljavnosti najvišje dohodninske stopnje pa so možnosti Slovenije za privabljanje tujih investicij dobesedno zacementirane."