Ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro, ki tvorita razvojni sedež japonskega podjetja za Evropo, sta po prepričanju premierja Mira Cerarja uspešen primer tuje naložbe v Sloveniji. Kot je v svojem nagovoru poudaril premier, je Yaskawa tudi odličen dokaz, da spodbude, ki jih Slovenija namenja tujim investicijam, delujejo. Izrazil je upanje, da se bo dobro sodelovanje med Slovenijo in Japonsko nadaljevalo tudi s postavitvijo nove Yaskawine proizvodnje.

Morebitna postavitev nove tovarne bi po Cerarjevem mnenju potrdila odličnost dosedanjega dela obeh hčerinskih podjetij, za Slovenijo pa prinesla potencial nadaljnjega razvoja in nova delovna mesta. V projekt izgradnje nove tovarne, ki bi omogočila približno 200 delovnih mest, namerava Yaskawa sicer vložiti 35 milijonov evrov. Odločitev o gradnji nove evropske tovarne, pri lokaciji katere se v japonski družbi poleg Slovenije odločajo še med Slovaško, Češko in Poljsko, bo znana v prvi polovici prihodnjega leta.

Direktor Kosler je ob tem izpostavil izjemen pomen, ki bi ga tovarna imela za Slovenijo, ter izrazil upanje, da bodo podpore deležni tudi s strani slovenske vlade. Ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro sta imeli lani približno 25 milijonov evrov prihodkov in 114 sodelavcev, danes jih je že 126, bližajo pa se skupni prodaji 35 milijonov evrov, je o uspeh podjetja spregovoril Kosler ter poudaril, da je osnova takšnega uspeha dobra organizacije vrhunske ekipe ljudi.

Predsednik in izvršni direktor Yaskawe Europe ter podpredsednik korporacije Yaskawa Electric Coroporation Manfred Stern je ob obletnici Yaskawe pojasnil, da po toliko letih delovanja Yaskawina vizija ni več vezana zgolj na produkt, temveč gre za večjo misijo, v okviru katere želijo služiti družbi ter prispevati k njeni rasti in razvoju. Po njegovi oceni je Slovenija dinamična država, ki zahvaljujoč dobri ekipi ter močni infrastrukturi ponuja dobro okolje za rast njihovega podjetja.

Investicija v Slovenijo se je po mnenju predsednika Yaskawa Robotics Europe Bruna Schnekenburgerja izkazala kot zelo dobra odločitev, saj od leta 2011 podjetje vsako leto dosega 30-odstotno rast. Schnekenburger je zato prepričan, da je Slovenija s svojo ekipo, podporo vlade ter akademske sfere močan kandidat za postavitev nove Yaskawine tovarne. Yaskawa Electric Corporation, ki je izumila koncept mehatronike, je največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov in ustvari skoraj tri milijarde poslovnega obsega letno. Njen sedež se nahaja v mestu Kitakyushu, zaposluje pa kar 15.000 ljudi po vsem svetu, je še povedal Manfred Stern.