V Ljubljani je imel Pavlin nekaj manj navijačev kot na regijskem izboru v Lipici, saj so bilki nekateri sodelavci odsotni, ker so šli v Nemčijo na prevzem novega CNC stroja. To bo le eden od pomembnih dogodkov v letu 2015, saj se je ORO MET letos uspešno razširil. Zgradili so namreč dodatnih 700 kvadratnih metrov površin, ki jih namenjajo predvsem za skladišče, sproščene zmogljivosti pa so namenili razširitvi proizvodnje.

Postali so neposredni dobavitelj Helle in Magne, ki sta v avtomobilski industriji pomembna igralca. „In spet bomo imeli za seboj rekordno leto, tako zelo uspešno, da si niti lani o tem nismo upali sanjati,“ je na kratko povzel leto 2015 Jernej Pavlin, direktor ORO MET, ki so ga člani Sveta Gazela prepoznali za bronasto gazelo 2015. Podjetje bo namreč leto zaključilo s predvidoma 11,8 milijona evrov prihodkov, medtem ko so lani znašali 8,72 milijona evrov.

Podjetje ima še velik potencial rasti, predvsem zato, ker so izjemno odzivni in ker tudi standardne orodne plošče delajo kot nestandardne in s tem dosegajo visoko kakovost in boljše cene. V prid jim gre tudi dobro sodelovanje z italijanskimi lageristi, ki od domačih jeklarjev neposredno kupujejo material in sami režejo plošče. Podjetje je sicer prisotno tudi na trgih vzhodne Evrope, kot sta Slovaška in Češka, kjer pa imajo po Pavlinovem mnenju bolj jasne smernice razvoja države, boljšo zakonodajo in dostop do razvojnega denarja. „Tudi zgodovina orodjarstva je pri njih dolga, a smo tudi v Sloveniji sposobni nastopati na zahtevnih konkurenčnih trgih in tudi veliki podjetjem na Češkem nam uspe prodajati.“

Podjetje ima namen zrasti v vodilnega dobavitelja orodnih plošč ter ohišij za orodja v Sloveniji ter pomemben partner velikim podjetjem v Evropi. Trenutno so njihova prizadevanja, da bi skupaj s Šolskim centrom Postojna postavili učni center, nekoliko na stranskem tiru, saj na strani šole ni pravega sodelovanja. „Tukaj se kar vrtimo in vrtimo. Povedali smo, kaj lahko naše podjetje ponudi, ne moremo pa biti mi glavni nosilec tega projekta. Mi za svoje potrebe izobrazimo ljudi in ta model se nam zaenkrat obnese,“ poudarja Pavlin. Podobno je tudi z idejo, da bi skupaj z drugimi orodjarji in RRA Primorska zgradili tehnološki park, vendar pa projekt ni zaživel. Sicer pa je zanima nja za delo pri njih veliko. Vsak dan dobijo tudi do 10 prošenj ali klicev za zaposlitev, še posebej kritično je bilo ob propadu Javorja.

ORO MET je sicer kot del skupine ORO, ki ima svoje zametke v letu 1986, nastal eta 2005, resnejša rast pa se je v podjetju začela odvijati leta 2010, torej pred slabimi petimi leti. Pavlin verjame v njegovo nadaljnjo rast s sicer verjetno nekoliko bolj umirjeno rastjo. Bronasta gazela pa lahko pozitivno vpliva predvsem na sodelavce. „Priznanja sem zelo vesel in bil sem tudi nekoliko presenečen, ko smo prejeli bronasto gazelo, saj je bila konkurenca izjemna.“