Kandidatke, ki se prijavljajo za štipendijo, morajo biti mlajše od 35 let, imeti slovensko državljanstvo in stalno prebivališče v Sloveniji. Prijavni obrazec je objavljen tukaj in www.unesco.si. Vloge za štipendijo z ustrezno dokumentacijo bosta vrednotila ocenjevalna skupina ter nacionalni odbor, prejemnice štipendij pa bodo razglašene v februarju 2016. Najbolje ocenjena štipendistka iz nacionalnega izbora se bo lahko prijavila za mednarodno štipendijo, ki se bo podeljevala v okviru mednarodnega programa »International Rising Talents«.

Pomembnost spodbujanja žensk v znanosti je velika, ne samo po svetu, temveč tudi v Sloveniji, poudarjajo razpisovalci nagrade, ki jo lahko prejemnice porabijo v kateri koli namen. Podatki Statističnega inštituta UNESCO kažejo, da se v Sloveniji vedno več žensk vpiše na univerzitetni študij, relativno malo pa se jih tudi odloči za kariero na področju raziskovanja. Raziskovalke delajo večinoma v akademskem sektorju (42 %) in javnem sektorju (48 %), moški pa prevladujejo v zasebnem (le 27 % žensk), ki ponuja večje možnosti za napredovanje in boljše plačilne pogoje. V Sloveniji in po svetu se ženske bolj osredotočajo na družbene vede, veliko manj pa jih dela na področju inženiringa in tehnologije. V Sloveniji je delež znanstvenic le 36 odstotkov, kar je štiri odstotke pod evropskim povprečjem, še kažejo podatki.

Program »Za ženske v znanosti« že od leta 2006 tudi v Sloveniji opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti ter na njihov neenakopraven položaj. V zadnjih letih lahko na svetovni ravni in doma zaznamo pozitivne premike, kljub temu pa nas do enakopravnega položaja žensk v znanosti loči še mnogo korakov, poudarjata partnerja projekta, ki sta do zdaj v Sloveniji razdelila 25 štipendij ženskam v znanosti, dve nagrajenki pa sta prejeli tudi mednarodno štipendijo For Women in Science.