Skupina Sij je še do pred kratkim svojo raziskovalno-razvojno dejavnost izvajala predvsem kot podporo tekoči proizvodnji, zdaj pa se usmerja tudi v razvoj za prihodnost, je pojasnil direktor za korporativno komuniciranje v Siju Denis Mancevič. Rezultat te usmeritve je tudi pred kratkim ustanovljeni Kompetenčni center za inovativne kovinske materiale (IKM). Na podlagi podpisane konzorcijske pogodbe bosta poleg skupine Sij in njenih odvisnih družb v centru delovala še Inštitut za kovinske materiale in tehnologije ter Oddelek za materiale in metalurgijo na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Center se bo osredotočal na štiri področja z velikim potencialom za nadaljnji razvoj, je povedal direktor za tehnologijo v Siju Slavko Kanalec. To so nikljeve zlitine in maraging jekla, 3D-tisk ter uporaba plazme za istočasno čiščenje in toplotno obdelavo nerjavnih jekel. To po njegovih besedah dodatno nakazuje, kako se največja slovenska jeklarska skupina vse bolj usmerja tudi k drugim materialom, kot so titan, les, plastični materiali itn.

To sicer pomeni tudi usmeritev v zagotavljanje vse bolj kompleksnih rešitev za stranke. Prav na to odgovarjajo z novim kompetenčnim centrom. V okviru slednjega želijo čim hitreje razviti nove rešitve z višjo dodano vrednostjo. Prvi konkreten produkt napovedujejo že v roku enega leta. Direktor Inštituta za kovinske materiale in tehnologije Matjaž Godec je dodal, da je bil inštitut že od začetka načrtovan kot podpora železarski industriji in da s slednjo tako sodelujejo že skozi ves svoj obstoj, s kompetenčnim centrom pa bodo sodelovanje še okrepili.

Poudaril je tudi velik razvojni potencial metalurške industrije, ki obenem postaja vedno bolj okoljsko čista. Prednost centra bo tudi v tem, da omogočal še bolj sodoben, z industrijo povezan študij, pa je izpostavil prodekan Jožef Medved z Oddelka za materiale in metalurgijo na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti.