»Okolica potrebuje gazele, da v podjetnikih, ki so na čelu gazel, prepozna junake, zglede. Zglede za mlade, ki jih še nista ukalupila učbeniški sistem in skrivanje v povprečju. Ljudje, kot so Richard Branson, Larry Ellison, Michael Dell, Steve Jobs, so v tujini predmet občudovanja, ne pa zavisti.«

Kipec zlate gazele 2007 je prevzel Jože Pečečnik, direktor Elektrončka, gazele osrednje Slovenije. Zdajšnji Interblock je minulo leto zaključil s 45 milijoni evrov skupnih prihodkov in skoraj 120 zaposlenimi, družba pa je julija z lastnimi sredstvi povečala osnovni kapital za 350.000 evrov na milijon evrov.

Srebrna gazela je šla na Primorsko v solkanski Instrumentation Technologies. Podjetje je tedaj ustvarjalo dobrega 2,5 milijona evrov prihodkov in zaposlovalo 16 ljudi, lansko leto pa 32 sodelavcev, ki so ustvarili za 4,13 milijona evrov prihodkov. To je sicer občutno manj kot v letu 2013, ko so skupni prihodki znašali 6,4 milijona evrov.

Za bronasto gazelo je bil prepoznan Seaway, gazela Gorenjske, ki je med letoma 2001 in 2006 svoje prihodke povečal za štirikrat in so v letu 2006 znašali dobrih 16 milijonov evrov, zaposloval pa je 135 ljudi. Seaway je po letu 2011 zašel v hude težave, izjalovil se je projekt Puconci, kjer so z evropskim denarjem zgradili razvojno-proizvodni obrat, ki nikoli ni zaživel. Gospodarsko ministrstvo je podjetju leta 2011 odobrilo 14,5 milijona evrov sredstev, izplačalo pa 11,3 milijona evrov. Seaway Yachts, ki je skupaj z družbo Seaway Design v stečaju, mora državi vrniti najmanj 2,3 milijona evrov subvencij.

Seawayeve prostore v Begunjah in na Bledu je spomladi v najem vzel Rus Vladimir Zinčenko, ki je Seawayeva plovila prodajal na ruskem trgu. Letos naj bi že prodali 25 plovil, prihodnje leto pa okoli 70.

Stečaju se ni mogel izogniti tudi Meteorit iz Hoč, leta 2007 sicer prepoznan za gazelo dravsko-pomurske regije. Podjetje v lasti Kristjana in Marjana Gajška je v stečaju pristalo avgusta lani.

Bolj stabilna sta trebanjski REM, gazela dolenjsko-posavske regije in Termo-tehnika, savinjsko-zasavska gazela, ki nov poslovni zagon jemlje tudi po selitvi v nove poslovne prostore in uveljavljanju svojih izdelkov pod blagovno znamko Kronoterm.