Ko sem poslušal svoje sodelavce ob koncu seminarja o tem, kaj so se naučili in njihove AHA momente, me je prešinilo, kaj to sploh prodaja je. Zaradi tega imate lahko sedaj samo pozitivne občutke o prodaji. Poglejte na sliko - beseda PRODAJATI je sestavljena iz dveh besed – DAJATI in PRO. Dajati S SRCEM NEKAJ. Tisti, ki se ukvarjamo s prodajo, dajemo. In če nekaj daješ s srcem, bodo ljudje to kupili. Naj vasi ne bo sram, če dajete nekaj s srcem, naj vasi ne bo sram, če dajete nekaj iz srca in za srce drugih ljudi.

Če prodajam seminarje, pomeni, da dajem zaupanje, upanje v boljšo in lepšo prihodnost, dajem ljudem znanje, da lahko razčistijo s svojimi omejujočimi prepričanji; dajem jim znanje, da lahko javno nastopajo, če jih učim komunikacije, jim dajem znanje, da lahko postanejo bolj zdravi, če prodajam vitaminske dodatke, jim dajem informacijo, da lahko izgledajo mlajši, če prodajam kozmetiko, DAJEM jim znanje, da bodo lahko postali boljsi prodajalci, vodje in menedžerji.

Karkoli prodajate – lahko so to informacije, znanje, produkti … imejte v mislih, da je to nekaj, kar lahko ljudem spremeni življenje. Na bolje. In če to prodajate s srcem, potem vam bo v življenju uspelo doseči neverjetne cilje.

In še drugi del besede v besedi PRODAJATI - PRO. PRO pomeni, da dajem profesionalno. Jaz dajem profesionalno. Dajem finančno varnost kot zavarovalni zastopnik; kot številni govorniki po celem svetu dajem znanje ljudem kako lahko postanem boljši oče, mama, sodelavec, boljši manager … in to počnejo profesionalno. In če jaz profesionalno to, kar znam, predajam, to navdušenje, ti v življenju mora uspeti.

Kako ne bi bil navdušen. Imeli smo prodajni seminar, vmes pa smo čistili 'omejujoča prepričanja'. Da se nekdo razvije v dobrega prodajalca, ni dovolj, da se samo uči tehnik prodaje in vplivanja. Med prodajnim seminarjem so vmes ljudje 'čistili s svojo lastno preteklostjo', ki so jo prinesli na ta seminar in ki jim je onemogočala iti na višjo raven. Čistili so omejujoča prepričanja, ki jih ovirajo na splošno v življenju. Ko ničesar ne veš o prodaji, je 80% uspeha odvisno od tega, ali znaš sploh predstaviti produkt, in samo 20% psihologije. Ko pa enkrat obvladaš vse tehnike in reševanje ugovorov, potem pa se to obrne. Uspeh v prodaji je potem 80% psihologija in samo 20% tehnika.

Nehajte že razglabljati o prodaji, ali je to etično ali ne. V vsaki branži se najde kdo, ki tega ne počne profesionalno. Če pa boste od danes naprej to, kar vi dajete, delali profesionalno, vam bo zagotovo uspelo.

Pred kratkim sem srečal mlado dekle, ki je redno zaposlena kot natakarica. Rekla mi je: " Ves dala bom odpoved, ker ne želim delati v službi, v kateri ne čutim poslanstva. Vse imam – znanje, ideje, izkušnje. Rada bi se samo naučila prodajati to, kar imam v glavi in pomagati drugim ljudem. Me lahko tega naučite?" Seveda jo lahko, saj že 17 let DAJEM S SRCEM in to počnem PROfesionalno.

Vzljubite prodajo.