Odkar delam na svojem projektu, se je moj odnos do dela popolnoma spremenil. Ne občutim več nobene teže, temveč prav nasprotno - delo mi je v zadovoljstvo, zanj namenim tudi veliko prostega časa. Največji čar je, da imam proste roke. Da spet ustvarjam tako kot včasih, ko sem bil še mlajši. V otroštvu sem namreč veliko risal in ustvarjal, v osnovni šoli v prostem času užival v dedkovi delavnici, kjer sem izdeloval različne predmete iz lesa. Katapult, lesena maketa BMW-ja, namizni poligon za žogice... S prijatelji smo gradili tudi hiške na drevesu, v srednji šoli pa sem se zelo navdušil nad akvaristiko. Skratka, ves svoj prosti čas sem bil nekako vpet v ustvarjalno delo, kjer sem lahko uporabil svojo domišljijo ter naredil nekaj popolnoma tako, kot sem si sam zamislil.

Svojo podjetniško pot sem začel oktobra lani, ko smo s predstavitvijo ideje o užitnih insektih zmagali na Bio-startupu na Biotehniški fakulteti. Pred tem nisem imel pojma, kaj podjetništvo sploh pomeni - kako bi le vedel, saj mi ga nihče ni nikoli podrobno predstavil. Vedno so me le vprašali, kaj me veseli v življenju ter kaj bi rad počel. Nisem poznal možnosti, da lahko svoje zanimanje oziroma veselje do nečesa izraziš tudi na drugačen način in ne samo preko zaposlitve, ki ti jo omogoča tvoja izobrazba. Šele po Bio-startupu, ki je bila moja prva podjetniška izkušnja, sem spoznal, da lahko svojo ustvarjalnost izrazim skozi poslovanje.

V mojem mišljenju so bila podjetniška znanja (ekonomije, poslovanja, trženja) zaznamovana kot nezanimiva in suhoparna. Obiskoval sem namreč splošno gimnazijo v Kranju, kjer nisem dobil širšega pogleda na svojo nadaljnjo kariero. Živel sem v prepričanju, da so področja, ki se jih učimo v šoli, edina, iz katerih lahko izhaja moja nadaljnja kariera. Vsekakor premalo praktičnega znanja in premalo spodbujanja lastne ustvarjalnosti. Na tem mestu naj pohvalim profesorja fizike Roka Capudra z gimnazije Vič, ki z zelo inovativnim pristopom motivira svoje dijake k ustvarjalnem delu ter uporabi znanja v praksi. Ustanovil je namreč zavod 404, kjer lahko mladi v spodbujajočem okolju razvijajo svoje ideje. Več o tem si lahko pogledate v

TEDx govoru.

Ko sem zakorakal v svet podjetništva, sem spoznal precej novih zanimivih ljudi - s popolnoma drugačnim pogledom na svet. Ko sem se obkrožil s podjetnimi ljudmi, sem začel s prebiranjem knjig o podjetništvu in tako spoznal, da je to najboljši način, s katerim lahko ustvarjalnost pretvoriš v denarno protivrednost.

Že kot otroku so mi dejali, da moram v življenju početi tisto, kar me veseli. Te besede šele zdaj popolnoma razumem. Ljudje smo ustvarjalna bitja in če želimo uživati v svojem delu, moramo pri tem ustvarjati. Na ta način ne bomo nikoli več šteli ur do konca svojega delovnika ali dni do prihajajočega vikenda. Ne bomo nujno potrebovali dopusta, ki bi nas popolnoma ''spozabil'' od našega vsakdana.

Rad sem v okolju isto mislečih ljudi, ki mi ne rečejo: ''Pojdi delat raje kaj drugega. Pojdi se raje učit, naredit šolo pa te potem čaka služba''. Ampak nasprotno! ''Tvoja ideja je tako noro, ali lahko to delam s tabo?'' Na ta način sem tudi zbral okoli sebe najboljše ljudi, s katerimi si prav sedaj vtiramo pot na trg.

Naše delovno okolje kar brni od energije in v nedeljo popoldne že komaj čakam, da spet pride nov delovni teden in s tem popolnoma novi izivi, nove ideje ter večerni ''Brainstorming'' ob dobrem pivu.

Uspeh ni pot do sreče. Sreča je pot do uspeha. Če delaš tisto kar delaš z veseljem, boš uspešen.