»Obeti so zelo spodbudni, vendar pa v poslu ni nič dokončnega vse do podpisa pogodbe,« poudarja Mertik, ki je lani oktobra dejal, da bo MI Elektronika leta 2020 dvakrat večja, a sodeč po sedanjih dogajanjih bi to lahko dosegla že leta 2017. »Do sedaj smo cilje, ki smo si jih zastavili za nadaljnjih pet let, dosegli prej, kot smo načrtovali.«Nedavno so reorganizirali proizvodnjo in nadgradili linijo SMD za polaganje komponent, ki je le ena  njihovih ključnih štirih dejavnosti. Ob polaganju komponent za tiskana vezja SMD in THT  izvajajo tudi končno montažo elektronskih sklopov, izdelujejo kable ter imajo lasten razvoj in proizvodnjo filtrov RSO, EMI za odpravo motenj. Njihova ključna konkurenčna prednost ostaja fleksibilnost, saj lahko izdelajo za naročnika samo nekaj kosov ali pa milijonsko serijo. Nedavno so uvedli tudi sistem elektronskega vodenja skladiščenja.
 


V teh dneh kupujejo nove stroje za SMD linijo. Tako bodo samo letos v nove stroje vložili 800.000 evrov, prihodnje leto prav toliko. »Linijo bomo postavili, ker moramo biti pripravljeni na povečano proizvodnjo. Stroje bomo kupili v vsakem primeru ne glede na izid razpisa. Junija je Slovensko-nemška gospodarska zbornica pripravila v Münchnu srečanje s potencialnimi kupci naših izdelkov. Sestali smo se s kar 11 podjetji in odzivi so za zdaj pozitivni,« pojasnjuje Mertik.Septembra bo podobno srečanje pripravila Avstrijsko-slovenska trgovinska zbornica. Tovrstna srečanja so za MI elektroniko dobrodošla, saj se njihovo dosedanje sodelovanje s prodajnimi predstavniki v Nemčiji in Avstriji ni obneslo, zato bodo prodajo vodili iz Slovenije ter jo jeseni tudi bistveno okrepili.
 


»Aktivno iščemo nove kupce doma in v tujini. Tudi z gazelami dobro sodelujemo, z nekaterimi smo si lahko tudi konkurenca. Kupcu prepuščamo, da se odloči, s kom bo posloval. Mi smo na trgu lahko dovolj suvereni, saj je ime našega podjetja vedno bolj uveljavljeno,« je prepričan Mertik.