Poletje je čas za lenarjenje?

V urniku se že pozna poletje. Letos še posebej visoke temperature še tako zagrizenega podjetnika demotivirajo za resno terensko delo. »A so izgovori in so rezultati.« Poletje ima par dejstev, ki jih merimo v celzijih, milibarih, % vlažnosti,… Na vse to pa prilepimo veliko percepcij – uživanje v soncu, lenost, utrujenost,…

Sam vsako leto ta čas izkoristim za dvoje. Marsikdo mi ne verjame, da se da v tem času opraviti več sestankov s potencialnimi strankami kot v katerem koli drugem delu leta. Jaz sem razlog poiskal v dejstvih, da nihče ni 2 meseca na dopustu in da večina prodajalcev tega ne ve. Večina potencialnih strank je izven glavne poslovne sezone in imajo edinstveno priložnost, da zaradi manjše obilice operativnega dela pomislijo tudi na »včeraj in jutri«. Ker je delo vseh podjetnikov in podjetij povezano z »včeraj in jutri« kupcev in potencialnih kupcev, je to več kot odlično ujemanje s stranko.

Letno poročilo

Druga stvar, za katero izkoristim poletni čas, pa je moj lasten »včeraj in jutri«. Ker je poletje edini čas, ko v urniku zazeva tudi kakšna luknja, je seveda več kot primerno za vsakoletno osebno izpoved, analize in načrte za naprej. Seveda lepo vreme in obisk narave kreativo le še dviguje.

Vabilo na pisanje podjetniškega dnevnika je prišlo kot naročena motivacija, da s procesom analize in načrti pohitim. Tako bom poskušal ob ostalih dnevnih temah vsaj del zapisa vsak dan nameniti tudi temu področju.

Kdo sem

Nerad se ponavljam. Zato kljub navodilom prvega zapisa nisem izkoristil za osebno predstavitev. Veliko sem prisoten na socialnih omrežjih, saj lahko preko njih s svojimi zamislimi in zapisi dosežem veliko več ljudi kot preko osebnega stika. Tako lahko veliko o meni najdete na spodnjih povezavah. Lansko leto pa sem o svoji poslovni poti spregovoril tudi v oddaji Aleša Lisca: https://www.youtube.com/watch?t=478&v=butTPtypKeg (od 7:50 minute naprej).

Za konec še…

Kar sem uspel pridno pridobiti v zadnjem letu dni, so predvsem kilogrami. Zato me po zaključku današnjega pisanja čaka še kratek a intenziven vsakodnevni vzpon na Šmarjetno goro. Ker je velik del mojega odraščanja predstavljala naporna športna kariera, mi nekaj litrov znoja predstavlja zadoščenje in vir nove energije.

A ne samo to. Fizični napor je najboljši stimulus za spremembe v življenju, karieri. Ko prebijamo fizične blokade, lažje prebijemo tudi psihične, ki so glavni krivec za nedoseganje zastavljenih ciljev tako v prodaji kot življenju. Ni zagotovilo, a pomaga. Ker je moja kariera neposredno povezana s prebijanjem psiholoških blokad prodajalcev in podjetnikov, je to nasvet za vse, ki morate ali bi že mogli, pa še niste sprejeli odločitve. "

 Pa lep pozdrav, Matjaž.