ORO 3 CNC, ki ga vodi Urban Birsa, njegov pomemben partner in soustanovitelj podjetja pa je Peter Klemen, je podjetje, specializirano za izdelavo zunanjih nosilnih delov za orodja za brizganje plastike in aluminija, ki bo med najhitreje rastočimi podjetji očitno še naprej. Podjetje s trenutno 25 zaposlenimi je namreč lani ustvarilo za 2,528 milijona evrov prometa, letos pa načrtujejo spet najmanj 10-odstotno rast. Svoje poslovanje so pred meseci okrepili s širitvijo na češki in madžarski trg, vse bolj so prisotni tudi v Nemčiji, ki je njihov glavni trg, in Sloveniji. Na Češkem tako sodelujejo z orodjarno Magna Exterior & Interiors (Ohemia), ki je hčerinsko podjetje koncerna Magna International, enega vodilnih dobaviteljev avtomobilski industriji v Evropi.

Četudi so si želeli, da bi stopili tudi na francoski in italijanski trg, so zaradi pritiskov nemških in domačih kupcev širjenje na nove trge za zdaj opustili, je pojasnil Urban Birsa. Proizvodnjo imajo razprodano za nekaj mesecev naprej. Podjetje sicer že sedaj izvozi med 50 in 60 odstotki proizvodnje. Med njihovimi ključnimi kupci so podjetja, ki se ukvarjajo z orodjarstvom, kot so nemški Hofmann, avstrijska Haidlmar in Mahle Filter System, v Sloveniji pa sodelujejo s Kolektorjem Orodjarno, Hidrio Rotomatiko, LTH Castingom, Lamo Avtomatizacijo, MLM, SIBO-G, Cimatom in drugimi. 

Podjetje je v zadnjih dveh letih okrepilo zaposlovanje, saj so še leta 2013 imeli 18 sodelavcev, konec letošnjega leta jih bodo najverjetneje imeli 10 več. Za letos načrtujejo najmanj dve zaposlitvi. Najbolj potrebujejo CNC-operaterje in tehnologe, želena stopnja izobrazbe pa je strojni tehnik ali inženir strojništva. Ker ustrezne kadre zelo težko dobijo, že več let sodelujejo s postojnsko srednjo in višjo šolo, ki jim zagotavljajo tudi prakso, nekaj med njimi je njihovih štipendistov.Da podjetje lahko sledi potrebam naročnikom, ki jim je poleg ustrezne cene in kakovosti izjemno pomemben, če ne celo ključen element hitra dostava, vsako leto kupijo vsaj en nov stroj. Tako so nedavno kupili nov, tehnološko sodobnejši vertikalni obdelovalni center znamke Hartford. Skupaj z orodjarnami s postojnsko-pivškega območja, kjer deluje kar 30 orodjarn, načrtujejo vzpostavitev platforme za poslovno povezovanje in izobraževanje. Pomemben partner pri projektu je tudi RRA Zeleni kras iz Pivke.


»Želimo postaviti center, kjer se bodo naši bodoči sodelavci lahko izučili na pravih strojih in v pravi proizvodnji z našimi mentorji. Tako bi lahko izobrazili in usposobili od 20 do 30 orodjarjev in CNC-operaterjev na leto,« pojasnjuje Birsa. Nastanek grozda je sicer še v povojih, a Birsa upa, da bodo center uspešno postavili, saj ustrezen kader nujno potrebujejo.