Zmagovalni ekipi sta petčlansko strokovno komisijo prepričali izmed sedmih finalistov. Ekipa Foerach Solution je slavila v kategoriji Inovacije, in sicer z rešitvijo LAMA – Location Aware Mobile Advertising, geolokacijsko oglaševanje. Njihov cilj je izboljšati obveščanje o izdelkih določenega trgovca med potencialnimi kupci na področju celotnega nakupovalnega centra in ne samo ene trgovine. Na Imagine cup so se prijavili, ker lahko dobijo dodatne reference, hkrati pa je to lahko velika odskočna deska, ki omogoča tudi prepoznavnost. »Najbolj se učimo na področjih, ki niso tehnična, torej marketing in trženje, promocija ter prodaja,« so povedali člani ekipe Mitja Galun, UM FERI, Niko Kovačič, UM FERI, in Klemen Javšovec, UM FERI, z mentorjem Zedinom Salkanovićem, članom na Imagine Cupu že uspešne ekipe Adora-med. Ta je na svetovnem finalu tekmovanja pred dvema letoma zasedla 2. mesto, trenutno pa so člani bolgarskega pospeševalnika Eleven in se z rešitvijo, ki optimizira in poveča učinkovitost operacijskih posegov, prebija na trg. 

Ekipa Say Goodbye pa je z mobilno aplikacijo, ki omogoča obveščanje ljudi o uporabnikovi smrti, z možnostjo razširitve na ciljne skupine – kot so npr. ekstremni športniki, zmagala v kategoriji Družbene inovacije. Na Imagine cup so se prijavili, ker je to najprestižnejše Microsoftovo tekmovanje, ki ima med študenti največ pozornosti in tudi med mediji. Dodajajo, da je tekmovanje lahko najkrajša možna pot do zastavljenega cilja, ki ga želijo doseči z aplikacijo. »Mi bomo našo idejo realizirali v vsakem primeru in bomo stali za tem, ne bo pa škodilo, če gremo v ZDA,« so v smehu povedale  Tanja Štular, UPR FAMNIT, Tamara Lah, UPR Turistica, in Anja Rudež, UPR FAMNIT, ki jih je mentoriral Andrej Brodnik, UPR FAMNIT.

saygoodbye.jpg

Obe ekipi zdaj pred Seattlom čaka še regionalni spletni polfinale, ki predstavlja novost letošnjega tekmovanja. "Izmed svetovne elite bo mednarodno komisija preko spletnega ocenjevanja v mesecu maju izbrala tiste, ki se bodo v juliju udeležili svetovnega finala v Microsoftovem ”rojstnem” mestu Seattle, ZDA. Držimo pesti za naši ekipi,« je po zaključku povedal Urban Lapajne, organizacijski vodja Imagine Cup Slovenija. David Vidmar, vodja razvoja aplikativnih rešitev pri slovenskem Microsoftu, pa je letošnje zmagovalce slovenskega finala pospremil z besedami: ”Čeprav je do uvrstitve na svetovnem finalu treba preplezati še eno steno, bi letošnjim slovenskim zmagovalcem čestital za dosedanji dosežek in jim svetoval, naj vztrajajo in trdo delajo do konca. Namreč, dobra ideja je začetek, a kar resnično šteje, sta realizacija le-te in splavitev na trg. Navsezadnje je Imagine Cup le vmesna točka pred zagonom podjetja in njegovih pozitivnih bilanc. Slovenske ekipe so v zadnjih letih dokazale, da sodi slovensko znanje v sam svetovni vrh in ne vidim razloga, zakaj tudi letos ne bi bilo tako.”