„Skrajni čas je, da odstranimo preostale ovire za e-trgovanje, ki je bistveni del resničnega enotnega digitalnega trga v Evropi. Predvidena sektorska preiskava bo Komisiji pomagala razumeti in odpraviti ovire za e-trgovanje, kar bo koristilo evropskim državljanom in podjetjem,“ je poudarila komisarka Vestagerjeva.

Evropski državljani namreč z navdušenjem uporabljajo spletne storitve, saj je lani približno polovica vseh potrošnikov Unije nakupovala na spletu, a pri spletnih prodajalcih v drugi držali le 15 odstotkov. "To pomeni, da še vedno obstajajo znatne ovire pri čezmejnem e-trgovanju. Tehnične ovire, kot je geografsko blokiranje, lahko potrošnikom na primer preprečujejo dostop do nekaterih spletišč na podlagi njihovega prebivališča ali podatkov kreditne kartice," ugotavljajo v Evropski komisiji.

Komisarka Vestager se je zato odločila, da kolegiju komisarjev predlaga začetek preiskave o konkurenci v sektorju e-trgovanja in tako prispeva k ciljem Komisije za vzpostavitev enotnega digitalnega trga. Preiskava sektorja se bo osredotočila na zasebne in zlasti pogodbene ovire za čezmejno e-trgovanje z digitalnimi vsebinami in blagom. Med preiskavo namerava Komisija zbrati informacije od številnih zainteresiranih strani v vseh državah članicah.

Ugotovitve preiskave sektorja ne bodo prispevale le k izvajanju konkurenčnega prava v sektorju e-trgovanja, temveč tudi k različnim zakonodajnim pobudam, ki jih namerava Komisija izvesti za spodbujanje digitalnega enotnega trga, napovedujejo. Dodajajo, da če bo po analizi rezultatov Komisija ugotovila specifična vprašanja glede konkurence, bi lahko začela preiskavo posameznih zadev, da zagotovi skladnost s pravili EU glede omejevalnega poslovnega ravnanja in zlorabe prevladujočega položaja na trgu.