Skupna vrednost izvoza je v četrtletju znašala 34,9 milijona evrov, kar je devet odstotkov manj glede na lansko primerjalno obdobje. Cinkarna Celje je v omenjenem obdobju v osnovna sredstva investirala 1,4 milijona evrov, kar je za odstotek več kot v enakem obdobju lani in 48 odstotkov manj kot znaša četrtletni investicijski načrt, je družba danes sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Kot je v četrtletnem poročilu o poslovanju družbe zapisal predsednik uprave Cinkarne Tomaž Benčina, je finančni položaj podjetja še naprej stabilen, podjetje vse obveznosti poravnava pravočasno in v polnem obsegu. Benčina ocenjuje, da je bilo splošno gospodarsko okolje v četrtletju sorazmerno stabilno. To pomeni, da so razmere na razvitih trgih še vedno umirjene, gospodarska aktivnost pa na ravneh, ki gotovo niso več recesijske, posebnih pozitivnih premikov pa žal ni bilo.

V evropskem in ameriškem gradbenem sektorju, ki sta ključna za uspešnost trženja nosilnih izdelkov Cinkarne Celje, niso zaznali pomembnih pozitivnih premikov. "Na trgih gradbenih materialov in na trgih, ki so povezani z evropskim gradbenim sektorjem ponovno zaznavamo izredno zaostreno cenovno konkurenco in posledično visoke pritiske na ravni prodajnih cen. Dodatni problem pa predstavljajo negotove razmere na Kitajskem, padanje tamkajšnje industrijske proizvodnje in pregorelost kitajskega gradbenega sektorja," je dejal Benčina.

Poudaril je tudi, da v podjetju ob agresivnem trženju posebno pozornost v času nizke konjunkture posvečajo skrbi za zagotavljanje stabilnega in varnega finančnega položaja s pazljivim upravljanjem svojih sredstev in finančnih virov. Stalnica delovanja podjetja še naprej ostaja racionalizacija in optimizacija stroškov surovin in energije, ciljno usmerjeno investiranje in skrb za okolje ter zdravje ljudi.

Benčina ocenjuje, da so prodajne cene titanovega pigmenta v prvem četrtletju dosegle dno in da bodo v nadaljevanju leta z začetkom polne sezone počasi a vendarle narasle. Dodatni optimizem po njegovih besedah vlivajo ponovne napovedi o povečanju prodajnih cen največjih svetovnih proizvajalcev pigmenta titanovega dioksida.