"Doseženi rezultati so odraz aktivne krepitve položaja na trgu rešitev IKT, optimizacije poslovanja ter načrtovanih in razvojno usmerjenih aktivnosti," je, kot so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe, dejal predsednik uprave Telekoma Rudolf Skobe. Napovedal je, da bodo v prihodnje "intenzivno vlagali v krepitev omrežja in razvoj ter aktivnosti za nove vire prihodkov".

Skupina Telekom Slovenije je v četrtletju ustvarila 176 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je sicer za tri odstotke manj kot v enakem obdobju lani, a letos v skupini ni več makedonske družbe One, ki je bila v popolno konsolidacijo skupine vključena do konca lanskega julija. Čisti dobiček se je povečal za 16 odstotkov na 9,8 milijona evrov.

Tako zaradi konsolidacije na makedonskem trgu finančni kazalniki skupine v prvem letošnjem in lanskem četrtletju niso neposredno primerljivi. Ob upoštevanju izrednih vplivov, torej ob izločitvi družbe One, pa je skupina v letošnjem prvem četrtletju ustvarila za pet odstotkov višje čiste prihodke od prodaje, so navedli v Telekomu.

Bruto dobiček iz poslovanja skupine je dosegel 51,9 milijona evrov. Ob upoštevanju enkratnih vplivov - to je izločitvi družbe One in oblikovanju popravka terjatev za družbo T-2 v stečaju - pa je prilagojeni EBITDA skupine znašal 54,4 milijona evrov, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Skupina je v primerjalnem obdobju povečala število uporabnikov. Število mobilnih uporabnikov se je povečalo za en odstotek, število TV-priključkov za šest odstotkov, število fiksnih širokopasovnih priključkov pa za pet odstotkov. S četrtletnimi poslovnimi rezultati se je v sredo seznanil nadzorni svet družbe. Ta je na seji podal soglasje k ponovnemu imenovanju Klavdija Godniča za direktorja družbe Soline Pridelava soli. Družbo vodi od julija 2012, sedaj pa ima mandat za vodenje še za prihodnja štiri leta.