V oblaku nahajajoči se računalniški sistem bo uporabnikom omogočal, da raziskujejo omenjeno novo tehnologijo, za katero znanstveniki pravijo, da bo lahko razrešila nekatere izzive, ki jih današnji superračunalniki ne zmorejo.

"Ta trenutek predstavlja rojstvo kvantnega računalništva v oblaku," je v sredo povedal Arvind Krishna, višji podpredsednik v raziskovalnem laboratoriju IBM Research. Kvantni računalniki se po njegovih besedah zelo drugačni od današnjih računalnikov, ne samo po tem, kakšni so po videzu in iz česa so narejeni, temveč predvsem po tem, kaj lahko naredijo."Kvantno računalništvo postaja realnost in bo računalništvo razširilo daleč preko tistega, kar si lahko zamislimo z današnjimi računalniki," je še dejal Krishna.

Kvantno računalništvo se razlikuje od konvencionalnega digitalnega računalništva po načinu, po katerem računalnik izvaja operacije. Kvantni računalniki uporabljajo kvantne bite oz. kubite, ki lahko istočasno obstajajo v več stanjih, kar omogoča istočasno izvajanje velikega števila operacij.

Kvantno računalništvo je sicer še v razvojni fazi, vendar pa znanstveniki že zdaj napovedujejo, da bi lahko prineslo velik napredek na področjih, kot je denimo umetna inteligenca. Omogočalo bo analize občutno večjih količin podatkov, kot jih lahko današnji najzmogljivejši superračunalniki.

Analitik Roger Kay iz družbe Endpoint Technologies Associates pojasnjuje, da je naprava, do katere je IBM omogočil dostop, še razmeroma enostaven kvantni računalnik, ki mu bodo sledili zmogljivejši modeli.

Do dobe kvantnega računalništva bo po njegovi oceni treba počakati še kakšno desetletje, ko pa bo do nje prišlo, bo tolikšna računska moč odprla nova področja raziskav.