Na vodilni azijski borzi v Tokiu se je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, znižal za 3,11 odstotka na 16.147,38 točke. Tečaj dolarja se še naprej krepi in danes se je v razmerju do jena povzpel na novo najvišjo vrednost v zadnjem letu in pol.

Za nazadovanje tečajev v Tokiu pa je krivo tudi razočaranje vlagateljev nad politiko japonske centralne banke. Ta se v četrtek kljub bojazni pred padcem v deflacijsko spiralo ni odločila za zmehčanje denarne politike, na kar se je borza zaradi prvomajskih praznikov lahko odzvala šele danes.

V Avstraliji in drugod v regiji, kje se je danes trgovalo, so na gibanje tečajev vplivali šibki podatki iz kitajske industrije. Rast kitajske industrijske proizvodnje je aprila nepričakovano izgubila zagon, prav tako se je upočasnila rast v storitvenem sektorju. Osrednji indeks avstralske borze je izgubil 0,08 odstotka vrednosti, v Južni Koreji pa se je indeks Kospi znižal za 0,80 odstotka. Na Kitajskem, v Hongkongu in Singapurju so danes borze ostale zaprte.