Katar je na račun prodaje nafte v minulih letih beležil visoko gospodarsko rast, zato so se v državo zgrinjale gospodarske delegacije iz različnih delov sveta, podelili pa so ji tudi organizacijo številnih odmevnih športnih dogodkov, kot sta svetovni prvenstvi v rokometu in nogometu. Na državo ob tem letijo tudi očitki o korupciji in nehumanem ravnanju s tujimi delavci, ki gradijo športna prizorišča.

Čeprav imajo zalivske težave v zadnjem času nekaj težav zaradi nizkih cen nafte, ostaja Katar, ki mu Mednarodni denarni sklad za letos in prihodnje leto napoveduje 3,4-odstotno gospodarsko rast, zanimiv za sklepanje poslov, tudi za Slovenijo. Blagovna menjava med državama je bila v prvih letih tretjega tisočletja skromna, manjša od milijona evrov, nato pa se je počasi začela krepiti, a je možnosti za poglobitev sodelovanja še veliko. Leta 2013 je po podatkih državnega statističnega urada dosegla nekaj manj kot 6,5 milijona evrov, leto kasneje pa je že presegla 65 milijonov evrov. Lani je nato znova upadla na 26,7 milijona evrov.

Januarja lani je Katar v času rokometnega prvenstva obiskal predsednik republike Borut Pahor, ki je seboj odpeljal gospodarsko delegacijo. V povezavi s tem prvenstvom je odmeval predvsem posel begunjskega Elana Invente, ki je v Katarju opremil nekaj dvoran. Leta 2011 se je v Katarju mudil Pahorjev predhodnik Danilo Türk, že leto prej pa je Slovenijo obiskal katarski emir Hamad bin Kalifa al Tani.