Regionalni vodja IMF je zalivske države v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP pozval k reformam za prilagoditev gospodarstva in javne porabe nižjim cenam nafte. Zaradi cenejše nafte padajo tudi prihodki zalivskih držav, ki so močno odvisne od njene proizvodnje, je opozoril Ahmed. "To ne vpliva več le na vladno financiranje, ampak na celotno gospodarsko aktivnost," je dejal o učinkih cenejše nafte.

Samo lani naj bi zalivske države zaradi cenejše nafte izgubile 390 milijard dolarjev prihodkov, letos naj bi izgubile med 490 in 540 milijardami dolarjev v primerjavi z letom 2014. Cene nafte so od sredine leta 2014 upadle za okrog 70 odstotkov na približno 40 dolarjev za 159-litrski sod. Po ocenah IMF bodo sicer do konca desetletja cene okrevale na približno 50 dolarjev za sod.

Savdska Arabija bo po napovedih IMF letos beležila 1,2-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko je lani ta dosegla 3,4 odstotka. Rast Združenih arabskih emiratov naj bi se upočasnila za 1,5 odstotne točke na 2,4 odstotka. Zaradi cenejše nafte in posledično nižjih prihodkov se bo povečalo predvsem zadolževanje Savdske Arabije, Bahrajna in Omana, saj bodo njihovi odhodki precej presegali prihodke.

Nekatere izmed držav so se zaradi tega že lotile sprememb v smeri uvajanja novih davkov in rezanja javne porabe. Ahmed je zalivske države pozval pozval tudi k privatizaciji in revitalizaciji zasebnega sektorja.