Namen današnje konference je bil predstaviti pomen vzpostavitve projektov posodobitve tako železniške kot ostale infrastrukture v tem delu Evrope, ki povezuje Slovenijo z zaledjem. Želimo povečati mednarodni pomen tega, kar počnemo v Sloveniji na tem področju, je pojasnil minister, ki je ob tem izpostavil pomen Luke Koper in drugega tira za celotno regijo. Ob tem je zaledne države pozval k sodelovanju. "Glavno sporočilo je, da lahko računate na nas in mi računamo na vas," je dejal v nagovoru.

"Zainteresirane države želimo privabiti k aktivnemu sodelovanju pri zapiranju finančne konstrukcije tega projekta preko projektnega podjetja, ki bo delovalo kot investitor in preko koncesije kot tisti, ki bo upravljal s to infrastrukturo," je minister pojasnil kasneje ob robu konference.

Država je za izvedbo finančne investicije izgradnje drugega tira, ki je za zdaj ocenjena na 1,4 milijarde evrov, predvidela javno-zasebno partnerstvo, podporo za projekt pa išče tudi v zalednih državah, med drugim na Madžarskem, kjer so v zameno za finančni vložek pokazali zanimanje za koncesijo v Luki Koper. Na Madžarskem trenutno potekajo resne analize kapitalskega sodelovanja, a za zdaj se še niso uradno izrekali o morebitni višini vložka, je glede poteka pogovorov z madžarskimi sogovorniki povedal Gašperšič.

Pomembnost povezav do Jadranskega morja in Luke Koper

V osrednji razpravi v dopoldanskem delu konference, v ospredju katere so bili izzivi in rešitve razvoja infrastrukture v srednji Evropi, so ob Gašperšiču spregovorili tudi predstavniki iz Slovaške, Češke ter nemških zveznih dežel Bavarska in Baden-Württemberg. Vsi so izpostavili pomembnost povezav do Jadranskega morja in Luke Koper in podpirajo prizadevanja, da ustrezno razvijemo infrastrukturo, je povzel slovenski minister.

Johnnes Urban s predstavništva Bavarske v Bruslju je ob tem pohvalil Slovenijo in njen dosežek na področju železniškega prometa, predvsem v povezavi z Luko Koper. Kot je dejal, Bavarska pozorno spremlja razvoj v Evropi in še zlasti v osrednji Evropi. Po Luki Koper se po njegovih besedah ozirajo tudi podjetja iz Bavarske. Da je sodobna in zanesljiva železniška infrastruktura bistvenega pomena za Luko Koper, so se strinjali številni slovenski udeleženci konference, ki podpirajo izgradnjo drugega tira.

Po besedah člana uprave Luke Koper Andraža Novaka bomo glede na zadnje podatke o prometu za 2015 drugi tir nedvomno kmalu potrebovali. Glede na zastavljene načrte naj bi do leta 2020 dosegli 24 milijonov ton pretovora blaga, vendar kot kažejo zadnji podatki, bo to že bistveno prej, je menil. Zato v Luki upajo, da bo v čim krajšem času prišlo do izgradnje drugega tira.

Nujna je ustrezna infrastruktura

Direktor družbe Adria Kombi Rok Svetek je prav tako prepričan, da je za nadaljnji razvoj transportno-logistične panoge potrebna infrastruktura. S sodobno infrastrukturo se bo namreč blago ustavilo v Sloveniji in iz tega bo mogoče pridobiti dodatno vrednost. Manj optimističen je glede drugega tira. "Začetek gradnje se odlaga in to je velik problem," je komentiral ob robu konference. Direktor Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Robert Sever je ponovil stališče, da sta transport in logistika v Sloveniji strateški panogi, da pa potrebujeta tudi infrastrukturo za nadaljnji razvoj. S tem pri GZS povezujejo tudi potrebo po drugem tiru in po povezavi Luke Koper, Slovenskih železnic in vseh logistov, ki so odvisni od Luke.

Današnja konferenca, ki jo je organiziralo Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje, je bila namenjen razpravi na najvišji ravni o aktualnih temah na področju transporta in logistike v srednji in jugovzhodni Evropi, predvsem razvoju koridorskih povezav ter s tem povezanim rešitvam in financiranju. Med sodelujočimi so bili predstavniki podjetij in pristojnih ustanov iz Slovenije, držav članic in Evropske komisije, ki delujejo na področju prometa in logistike.