Kot so sporočili iz švedskega statističnega urada, je švedsko gospodarstvo v zadnjem četrtletju na letni ravni zraslo za 4,5 odstotka, predvsem na račun izvoza. "Gre za peto četrtletje s stabilno rastjo," so zadovoljno ugotovili. Švedska centralna banka je sicer za lani napovedala 3,7-odstotno povečanje BDP, potem ko se je gospodarstvo leta 2014 okrepilo za 2,1 odstotka.

Na rast so pozitivno vplivali naložbe, ki so se okrepile za 7,3 odstotka, izvoz, ki je zrasel za 5,9 odstotka, ter dobra domača potrošnja. "V zadnjem četrtletju so pozitivno presenetile vse komponente, ki sestavljajo rast ... kar dokazuje, da je rast vsesplošna," je vest pokomentiral glavni analitik Nordea Bank Andreas Wallstrom. "Javna poraba je najverjetneje zrasla zaradi prihoda beguncev. Ti bodo vladno potrošnjo in rast BDP verjetno poganjali tudi v prihajajočih četrtletjih," je še dodal.

Februarja je švedska centralna banka za 15 bazičnih točk na rekordno nizko raven -0,5 odstotka znižala ključno obrestno mero. Za ukrep se je odločila zaradi tveganja upočasnjevanja inflacije in zmanjšanja zaupanja v denarno politiko.

Medtem tudi s Finske prihajajo pozitivne vesti. Tam so lani po treh letih recesije namreč zabeležili 0,4-odstotno rast BDP kljub pričakovanju nadaljnjega 0,1-odstotnega krčenja. Finsko je poleg staranja prebivalstva in upadanja dveh ključnih industrij - papirja in elektronike - močno prizadela tudi gospodarska kriza v Rusiji. V zadnjem četrtletju se je v primerjavi s predhodnim obdobjem kljub temu nekoliko okrepil izvoz, za 0,2 odstotka pa tudi domača potrošnja, še piše AFP.