Devet slovenskih atletov in atletinj izmed 19, kolikor jih je odpotovalo v Amsterdam, je včeraj začelo kvalifikacije na evropskem prvenstvu v Amsterdamu. Prva med njimi se je prvi dan prvenstva izkazala Maruša Černjul, ki se je na svojem prvem velikem članskem tekmovanju uvrstila v finale. Štiriindvajsetletna Celjanka je v drugem poskusu preskočila 189 cm, kar je bil dvanajsti izid kvalifikacij.

V kategorijo odličnih slovenskih nastopov prvega dne sodi tudi nastop Veronike Domjan. Tudi atletinja iz Zavrča tekmuje na svojem prvem velikem članskem tekmovanju, na katerem je prvič v karieri disk vrgla prek 60 m. Z dosežkom 60,11 in novim državnim rekordom se je 19-letna atletinja prepričljivo uvrstila v finale, za olimpijsko normo pa je zaostala za 89 cm. Ob koncu tekmovalnega dne si je uvrstitev v finale priboril tudi Robert Renner, ki je v skoku ob palici preskočil 550 cm.

Da prvenstva niso pravljica, je poskrbela metalka kladiva Barbara Špiler. Brežičanka, ki v Amsterdamu tekmuje brez prisotnosti trenerja Primoža Kozmusa, je svoj nastop končala z dosežkom 65,56 m in 20. mestom. Uvrstitve v finale z zadnjega EP v Zürichu ni ubranil Matija Kranjc, ki je tik pred prvenstvom v metu kopja postavil državni rekord. Ljubljančan je orodje vrgel 79,56 m in končal kot 17.

Marina Tomić je dokazala, da je izkušena atletinja. V kvalifikacijah na 100 m z ovirami je tekla najbolje v sezoni ter se s časom 13,18 uvrstila v današnji polfinale. V polfinale na 200 m sta napredovali tudi Sabina Veit (23,47) in Maja Mihalinec (23,01), ki je v kvalifikacijah postavila celo osebni rekord. Slednja v polfinalu ni ponovila dobrega kvalifikacijskega teka. Potem ko ji je v finišu zmanjkalo goriva, je s časom 23,17 postala deseta sprinterka Evrope. Sabina Veit je bila s časom 23,74 24. Slovenske nastope prvega dne je sklenila Neja Filipič, ki je v skoku v daljino najdlje skočila 621 cm in zasedla 21. mesto.

V dopoldanskih kvalifikacijah bodo danes od Slovencev tekmovali Tina Šutej v skoku ob palici, Žan Rudolf in Jan Petrač na 800 m ter Maja Mihalinec na 100 m. Popoldanske nastope bo s polfinalom na 400 m odprl Luka Janežič, Maruša Černjul bo nastopila v finalu skoka v višino, Marina Tomič pa v polfinalu na 100 m z ovirami.