»Le peloton a décidé; glavnina je odločila,« je staro francosko pravilo kolesarskih dirk, ki velja za možnost ubežnikov pri etapnih zmagah in zelo redko tudi dodatnih lovorikah, kot je rumena majica. Še kako dobro ga pozna izkušeni belgijski velemojster klasik Greg Van Avermaet (BMC), junak prve razgibane gorske etape francoskega Toura v Centralnem masivu. Kot ubežniku mu je z močjo in izkušnjami z enodnevnih dirk uspelo uloviti sanjsko etapno zmago, glavnina z generali Skya in Movistarja pa mu je prepustila tudi rumeno majico.

Belgijec si ne dela iluzij

Prva zelo razgibana etapa po gorovju vulkanskega izvora Cantal je bila kot nalašč za najmočnejše ubežnike, kjer pa Slovenci nimajo prostih rok (Jan Polanc, Luka Pibernik, Kristijan Koren) oziroma niti interesa (Borut Božič). »Da se znajdeš spredaj v takem begu, je treba imeti veliko sreče. Ogromen interes je. Beg je velika loterija. Ni dovolj le želja po zmagi in pripravljenost na celodnevno trpljenje. Spredaj smo se našli le najmočnejši. Mislil sem, da bo ponovljena lanska etapna zmaga vrhunec, a se je razpletlo po najbolj srečnem scenariju. O rumeni majici nisem niti sanjal. Vožnja v njej bo zame presenečenje. Čisti užitek,« je bil blažen Greg Van Avermaet, ki ima pred najboljšimi iz glavnine z mladim Julianom Alaphilippom pet minut prednosti. »Pireneji so prezahtevni. Le en dan v rumeni je zame dovolj, vsekakor pa jo bom branil, kolikor daleč bo mogoče,« je brez iluzije kolesar bogate ekipe BMC. Mimogrede, strategija moštva, da se vsa ekipa v zaključku ravninskih etap preriva v ospredju, se je izkazala za zadetek v polno.

Etapa v pogorju vulkana Cantal v Centralnem masivu je sicer poskrbela, da so se najboljši hribolazci »prešteli«. S skupino Frooma in Quintane je zdržala le dvajseterica. Iz »slovenskih« ekip le Južnoafričan Louis Mentjes iz Lampreja in Francoz Pierre Rolland (Cannondale). Vodilni Peter Sagan in zmagovalec Gira Vincenzo Nibali, ki se osredotoča na Rio, sta odnehala že v predzadnjem vzponu. Nekaj sekund je izgubil tudi poškodovani Alberto Contador. »Bilo je bolje, kot sem mislil, zaostal sem manj, kot sem pričakoval. Zavedal sem se zahtevnosti etape in tudi druge ekipe so vedele, da bo meni, ranjencu, težko, a vsak dan lažje,« je optimist, z dvema padcema osmoljenec začetka, Alberto Contador, ki mu kot pomočnik pomaga Rečan Robert Kišerlovski - Kiš, eden od trojice nekdanjih kolesarjev Adrie Mobil na Touru.

Osemdeset let od prvega slovenskega nastopa na Touru

Današnja ravninska etapa na Touru bo za slovenske kolesarje nekaj posebnega. Mineva osemdeset let od prvega slovenskega nastopa Franca Abulnarja, ki je bil leta 1936 prav tako med kandidati za nastop na OI, a je bil kasneje preutrujen (odstopil je na deveti etapi), da bi dobil mesto za München.

Boljši dan od četverice Slovencev je na 27. ženskem Giru imela Polona Batagelj (BTC City Ljubljana). V etapi čez legendarni strmi vzpon na Mortirolo se je v skupnem seštevku največje etapne dirke na svetu prebila na 19. mesto, 10 minut in 37 sekund za Američanko Maro Abbott. »Mortirolo je pokazal zobe in naredil selekcijo. Na sredini sem imela krizo, a sem potem spet našla ritem. Koristilo je, da sem ceste spoznala že na pripravah v Livignu. Danes nas čaka še najtežji dan z 2700 metri višinske razlike,« je opisala Batageljeva, ki seveda misli tudi na nastop v Riu.

Le Lioran, peta etapa Toura, 216 km: 1. Van Avermaet (Bel, BMC) 5,31:36, 2. De Gendt (Lotto Sudal) +2:34, 3. Majka (Pol, Tinkoff) +5:04, 7. Alaphilippe (Fra, Etixx) +5:07, 9. Froome (Sky), 15. Quintana (Movistar), 18. Aru (Astana) isti čas, 30. Contador (Tinkoff) +5:40, 103. Pibernik +23:45, 110. Sagan, 140. Koren +25:14, 185. Božič +28:36, 186. Polanc isti čas, skupno: 1. Van Avermaet 25,34:46, 2. Alaphilippe +5:11, 3. Valverde +5:13, 4. Rodriguez (Katjuša) +5:14, 5. Froome +5:17, 25. Contador +6:38, 84. Pibernik +25:34, 111. Polanc +29:19, 148. Koren +33:48, 173. Božič +37:52.