V podjetju Lek, članu skupine Sandoz, so včeraj odprli prvi obrat za proizvodnjo učinkovin za inovativna zdravila v Sloveniji. Z njim so v Mengeš in Slovenijo pripeljali tudi prvo originatorsko farmacevtsko proizvodnjo, saj smo doslej na naših tleh proizvajali le generične učinkovine in zdravila. Gradnja novega objekta za proizvodnjo učinkovin za inovativna zdravila, ki prinaša novih 20 delovnih mest, je stala več kot 28 milijonov evrov in je doslej največja posamična naložba Novartisa v Sloveniji.

»Naše znanje, izkušnje in izjemno kakovostna proizvodnja učinkovin so prispevali k odločitvi Novartisa, da za novo naložbo izmed več možnih proizvodnih lokacij po svetu za proizvodnjo tehnološko zahtevnih učinkovin za inovativna zdravila izbere prav Mengeš. To je velik dosežek, s katerim dokazujemo, da je slovensko znanje pri eni največjih farmacevtskih družb na svetu prepoznano in cenjeno,« je na slovesnosti poudaril Egidij Capuder, direktor Farmacevtskih učinkovin Mengeš, kamor sodi novi obrat za proizvodnjo učinkovin za inovativna zdravila. Juan Andres, globalni vodja Tehničnih dejavnosti v Novartisu, pa je poudaril, da je Novartis pri izbiri lokacije v Sloveniji prepričal ugled mengeške enote: »Enota Farmacevtskih učinkovin Mengeš je v Sandozu in Novartisu poznana kot lokacija, ki obvladuje tehnologije fermentacije in kemične sinteze ter uporablja zelo zahtevne tehnike čiščenja s preparativno kromatografijo.«

V novem obratu bodo proizvajali učinkovine po Novartisovi tehnologiji, ta pa vključuje tudi manjšo izboljšavo, ki je plod Lekovega znanja. Tudi zasnova obrata in okoli 40 odstotkov opreme sta plod slovenskega znanja, so s ponosom poudarili v Leku. Ker pa je proizvodnja učinkovin za inovativna zdravila visokotehnološka, bodo tudi v novem obratu delali predvsem kemiki, kemijski tehniki in procesni inženirji. Novi obrat, ki bo tako okrepil proizvodno dejavnost zdravilnih učinkovin visokih vrednosti, bo hkrati pomnožil izmenjavo znanj in izkušenj z Novartisom, so ocenili v Leku.

Povedali so še, da so že pri načrtovanju naložbe upoštevali tudi visoke standarde okoljske odgovornosti, energetske varčnosti in zakonske zahteve, ki veljajo v Sloveniji. Pridobili so vsa potrebna okoljevarstvena dovoljenja, ki opredeljujejo mejne vrednosti izpustov v zrak in vodo, ravnanje z odpadki, ukrepe za zmanjšanje svetlobnega onesnaževanja ter načine varnega skladiščenja surovin in izdelkov na lokaciji. Zato bo proizvodnja varna in ne bo ustvarjala čezmernih vplivov na okolje.