Mary, Barbara, Lindsey, Laura, Alma, Madeline, Carol, Daniela, Stefanie, Pamela... Ženska imena bi lahko naštevali še kar lep čas, dokler jih ne bi našteli krepko čez 50. Pa ne kar nekih imen na pamet, temveč tista, ki jih lahko zasledimo v filmu Samo še 60 sekund (Gone in 60 seconds) iz leta 2000. Od tega jih natanko 50 predstavlja imena avtomobilov, tudi vsa zgoraj našteta, zato bi si skoraj upali staviti, da toliko različnih ženskih imen za konkretne stvari ali osebe zlepa ne bi našli v kakem drugem filmu. Glede tega se mu še najbolj približa kar istoimenski film iz leta 1974, ki je bil tudi podlaga za predelavo z Nicolasom Cageem, Angelino Jolie in Giovannijem Ribisijem v glavnih vlogah.

Da, tudi Samo še 60 sekund iz leta 2000 je predelava stare uspešnice, a je nanjo večina zagotovo že pozabila in se po veliki odmevnosti zadnje verzije spomni le še te. Tako v enem kot v drugem filmu pa imajo glavno vlogo avtomobili in skupina tatov, ki jih mora v nekem časovnem okviru ukrasti natančno določeno število. V filmu iz leta 2000 torej omenjenih 50, v 26 let starejšem originalu pa dva manj.

Hollywoodska ikona

Da končamo zgodbo z ženskimi imeni – avtomobili jih imajo za lažjo orientacijo in kamuflažo pred morebitnim posredovanjem organov pregona. Ko se nepridipravi, ki so jim policisti kakopak vseskozi na sledi, namreč pogovarjajo o ferrariju ali porscheju, je takoj jasno, za kaj gre, ko pa sta namesto njiju predmet pogovora Iris ali Virginia, pa verjetno malo manj. A imena gor ali dol, v obeh omenjenih filmih ima med vsemi glavno vlogo Eleanor. Ta predstavlja nekakšno smetano na torti, je »najžlahtnejša« med vsemi avtomobili, tista, ki je prav poseben izziv in jo je zares težko ukrasti. Eleanor je v obeh filmih ford mustang – v originalu predelani sportsroof letnik 1971, v drugem filmu pa shelby GT500 letnik 1967. In ravno ta slednji se na vseh možnih lestvicah redno uvršča med največje avtomobilske ikone hollywoodskih filmov vseh časov.

Vozil jo je tudi Eto'o

Eleanor je v filmu tisti avtomobil, ki ga Randall Raines - Memphis (Nicolas Cage), vodja velikega ropa 50 vozil – vanj je prisiljen, da bi tako rešil bratovo življenje –, seveda namerava ukrasti zadnjega. Z njo ima namreč neporavnane račune, saj se mu je pri vseh prejšnjih podobnih poskusih pri njej vedno zalomilo, zato je celo prepričan, da je ta avto zanj zaklet. Pred začetkom akcije – vseh 50 avtomobilov zaradi lažje organizacije, časovne omejitve in dejavnika presenečenja ukradejo v eni sami noči – zato Raines Eleanor nameni prav poseben obisk, med katerim se z njo na splošno začudenje nekaterih kolegov »pogovori«, jo nežno poboža in ji zašepeta, da jima bo tokrat uspelo. Na koncu jima zares uspe, le da zaradi obilice ovir na poti in norega bega po mestnih ulicah Los Angelesa na cilj, opuščeno skladišče pri pomolu marine, prispe popolnoma obtolčena. Zgodba ima vseeno srečen konec, saj je brat rešen, ker Raines reši še življenje policista, ga ta izpusti, Eleanor pa se spet pojavi na koncu filma, ko jo Rainesu v zahvalo v sicer precej slabem, a menda voznem stanju podari njegov brat. Toda ko se hočejo z njo zapeljati, motor odpove, s čimer se nadaljuje Eleanorino prekletstvo...

Za vlogo Eleanor so po nekaterih podatkih sicer uporabili 12 različnih avtomobilov, tri izmed »preživelih« pa so kasneje prodajali tudi na dražbi. Enega je med drugimi nekaj časa vozil tudi nogometni zvezdnik Samuel Eto'o, a ga je kasneje prodal. Daleč najdražji izmed vseh pa je bil primerek, ki so ga v filmu vodili pod zaporedno številko devet in je bil menda »glavni junak« pri večini filmskih kadrov ter avto, ki so ga uporabili na vseh promocijskih fotografijah. Osemnajstega maja 2013 so ga na dražbi v Indianapolisu prodali za okrogel milijon ameriških dolarjev.