Cona Laze je vir onesnaženja okolja, so že leta prepričani krajani Stražišča. Območje, kjer je na desetine podjetij, so krajani sami spremljali dolga leta in beležili sporna izlitja ter druge oblike škode v njihovem življenjskem okolju. Leta 2014 so se krajani zbrali na javnem zboru in občina Kranj se je zavezala, da bo začela urejati stanje v industrijski coni, ki je nastala tudi po zaslugi odločitev lokalne oblasti. Nastala je civilna pobuda za Stražišče, ki pa je naletela na mnoge ovire, zlasti na ravni države.

Krajani so posebej ostro nastopili tudi proti agenciji za okolje, ki je trdila, da zaradi 25 delujočih podjetij na tej lokaciji ni mogoče ugotoviti, kdo je onesnaževalec, inšpektor za okolje pa je postopek ustavil. Ker civilni pobudi krajanov ni uspelo pri tem, da bi sploh bila stranka v postopku, se je povezala z okoljsko organizacijo Alpe Adria Green in prek nje ji je pred dnevi uspelo doseči sodno zmago na upravnem sodišču.

Zmaga ogroženih

Ljudje v Stražišču so s sodbo dosegli, da je odpravljen sklep agencije za okolje iz leta 2015 in da se začne nov postopek ugotavljanja stanja v coni Laze. Napak je bilo namreč veliko in zanimivo je, da agencija na tožbo sploh ni odgovorila! Sodišče ugotavlja napake tako v samem postopku sprejemanja odločitev kot tudi pri še bolj pomembni vsebini. Pri tej je posebej pomembna ugotovitev sodišča, da agencija za okolje ni pojasnila razpršenega onesnaženja. To naj bi bilo razlog za ustavitev inšpekcijskega postopka, saj krivcev ni mogoče najti.

Ker pritožba ni dovoljena, bo torej državni varuh okolja moral opraviti tisto, kar krajani Stražišča zahtevajo že leta. Moral bo ugotoviti vzroke onesnaženja in tudi odgovorne za to. Vojko Bernard iz Alpe Adria Green je z izidom zadovoljen, ker je prepričan, da nihče ni opravil svojega dela: »To velja tako za občino kot za državo. Nastanek take cone je sporen, ravnanje v njej pa ima hude posledice za okolje, ki spada tudi v Naturo 2000 in s tem uživa posebno zaščito. Dejansko to za podjetja v coni še ne pomeni nič, a država bo s svojimi ustanovami končno morala ukrepati!«

Za pojasnilo sodbe, ki je razgalila početje agencije za okolje oziroma inšpekcijskih služb, smo zaprosili ministrstvo za okolje in prostor ter jim poslali tudi sodbo, ki jo je druga stran v sporu prejela že prejšnji teden. Andrej Vuga z ministrstva je odgovoril, da sodbe še niso prejeli, hkrati pa tudi ni želel komentirati ugotovljenih napak agencije. V Stražišču, ki šteje 4400 prebivalcev, so seveda zadovoljni in prvi človek civilnega gibanja za čisto Stražišče prof. Marko Špolad je povedal: »Ne država ne občina do zdaj za nas nista storili nič. Ta sodba pa pomeni podlago za urejanje zadev, ki bodo lahko končale tudi zunaj Slovenije, če se bo tak odnos do okolja in ljudi nadaljeval. Nedvomno je namreč ugotovljeno, da agencija za okolje in inšpektorji niso ravnali prav!«

Delovna mesta in svinjarija

Kranjska občina je že po izbruhu afere sklicala podjetnike iz cone Laze. Med njimi je tudi Ekorel v lasti družine Krč (so tudi lastniki T2, Garnola in drugih podjetij), ki pa je v drugem sporu dosegel, da lahko nemoteno predeluje odpadke. Toda zdaj končan postopek pred upravnim sodiščem potrjuje, na kar ljudje opozarjajo dolga leta: nekdo onesnažuje vodo, tla, škodi ljudem in naloga države je, da ugotovi, kdo je onasneževalec. Podjetniki (v coni deluje tudi znan pek Don don) so opozarjali, da so lahko ogrožena delovna mesta, kaj več pa se v sklopu občine ni zgodilo. Tudi zato ne, ker med posameznimi lastniki zemljišč in občino obstajajo spori. Marko Špolad je prepričan, da je s sodbo sodišča ignorantskega odnosa konec, a njihov boj se je dejansko šele začel.