Ljubljanska nadškofija je naročila vsa dela in storitve v Gradu Goričane, papirnica Goričane pa plačuje stroške za te perverzne storitve. Papirnica ima tega dovolj, je bil včeraj na okrožnem sodišču oster direktor medvoške papirnice Andraž Stegu, ki je pričal na včerajšnji, zadnji obravnavi v tej zadevi. Sodba bo znana v kakšnih dveh mesecih.

Kot je znova zatrdil Stegu, ima kardinal Franc Rode, s katerim sta včasih prijateljevala in poslovno sodelovala, še vedno ključe, ki odpirajo vse prostore gradu. Nesporno je tudi, da si je nekdanji ljubljanski nadškof Rode z aneksom k pogodbi izgovoril dosmrtno uporabo prvega nadstropja dvorca zase in za osebe po svoji izbiri ter da je razkošno prenovljene prostore od junija 2010 do decembra 2014 tudi uporabljal.

Rode večkrat na gradu Goričane

»Večkrat je prišel s svojim tajnikom, kuharicami, sestrami in drugimi kleriki,« je dejal Stegu, ki zanika, da bi prvo nadstropje kadarkoli uporabljala papirnica ali on sam.

Papirnica Goričane, kot je znano, ljubljansko nadškofijo, lastnico dvorca Goričane, toži za 210.843 evrov. Toliko naj bi papirnica v omenjenem petletnem obdobju plačala za ogrevanje, elektriko, plin, servise dvigala in gasilnih aparatov ter varovanje 400 kvadratnih metrov velikega in razkošno opremljenega prvega nadstropja. Ker projektanti niso predvideli ločenih števcev, so stroške v papirnici izračunali sami. Znašali naj bi 32 odstotkov vseh stroškov.

Na vprašanje sodnice Dušane Bajc, zakaj je papirnica sploh plačevala te stroške, če pa je nadškofija sklenila vse pogodbe z dobavitelji, je Stegu odgovoril, da so obratovalni in vzdrževalne stroški sicer njihova pogodbena obveznost, toda nadškofija bi morala po pogodbi poskrbeti tudi za gradbeno dovoljenje, da bi lahko obnovo končali in nato dvorec tržili za protokolarne namen. »Nadškofija ni gradbenega dovoljenja niti poskušala pridobiti,« je poudaril Stegu.

Po njegovem je skrajno nepravično, da bi za stanovanja dostojanstvenikov stanovanjske stroške plačevala gospodarska družba, ki take obveznosti ni nikoli prevzela. Stroške, je še pojasnjeval včeraj, so plačevali zato, da bi preprečili vandalizem in škodo na objektu: »Lahko bi kdo poškodoval freske v obnovljeni kapeli, lahko bi prišlo do izliva vode. Tega nismo mogli dopustiti.«

Nadškofija zavrača zahtevek

Ljubljanska nadškofija tožbeni zahtevek papirnice zavrača z argumentom, da ta papirnica nadškofiji »ne priznava pravice do uporabe dela prostorov v gradu Goričane in da ji do danes ni omogočila uporabe teh prostorov«. To, da jih je in da bi jih (po Stegujevih besedah) še lahko uporabljal kardinal Rode, nadškofije ne zanima. Zanimivo je tudi, da v tem pravdnem postopku ni nobena stran predlagala, da bi svoj pogled predstavil tudi kardinal Rode sam. Stegu je tudi včeraj zatrjeval, da papirnica prvega nadstropja ne uporablja. Včeraj je sicer pričal tudi Anton Ostanek, ki je povedal, da je izvajalec del Specter Invest za vodo in elektriko račune plačeval, dokler so objekt obnavljali, po juniju 2010 pa so stroške zaračunavali investitorju (papirnici), saj del niso mogli nadaljevati zaradi manjkajočega gradbenega dovoljenja.