Z golom v 45. minuti, ki je Francoze na četrtfinalni tekmi proti Islandiji popeljal do vodstva s 4:0, se je Antoine Griezmann izstrelil na vrh lestvice najboljših strelcev evropskega nogometnega prvenstva. Za napadalca madridskega Atletica je bil to že četrti gol na zadnjih petih tekmah, svojo izvrstno predstavo pa je poleg tega kronal še z dvema podajama, iz katerih sta mrežo nebogljenih Vikingov zatresla Dimitri Payet in Paul Pogba.

Petindvajsetletnik, ki je po Michelu Platiniju postal sploh prvi Francoz s štirimi zadetki na EP, v dresu galskih petelinov dokazuje, da se je v španski prestolnici prelevil v enega najboljših nogometašev na svetu. Griezmanna v oblake kujejo tudi novinarji Marce. Pri španskem športnem časniku med drugim ugotavljajo, da četudi nogometaš z 22 goli v španskem prvenstvu in sedmimi v ligi prvakov Atletica v letošnji sezoni ni popeljal do nobene lovorike, pa so njegove številke in zadnje predstave prvovrsten dokaz, da sodi med najučinkovitejše evropske igralce.

»Če bo ohranil položaj najboljšega strelca na turnirju, bo to zelo dober znak za nas,« pravi selektor Francije Didier Deschamps in obenem priznava, da je zaradi izrazito naporne sezone na svojega asa v skupinskem delu turnirja nekoliko pazil, da se ne bi prehitro iztrošil. »Sedaj ni več utrujen, je zelo učinkovit. Uspevajo mu velike stvari in proti Nemcem ga bomo še kako potrebovali.«

Mreže nazadnje tako dolgo mirovale pred 20 leti

A ne le Griezmann, na prvenstvu blestita tudi njegova soigralca Oliver Giroud in Dimitri Payet. Oba sta doslej za Francijo prispevala po tri gole in dve asistenci, kar ju po učinkovitosti na 15. evropskem prvenstvu uvršča tik za golgeterjem »rojoblancosov«. Francozi v tem trenutku v napadu delujejo zastrašujoče, a obenem velja opomniti, da je bila slika pred četrtfinalnim dvobojem nekoliko drugačna. Za primerjavo gre vzeti prav Islandce, ki so pred nedeljsko tekmo na Stade de Franceu dosegli identično število golov (6) kot gostitelji, a obenem sprožili kar 44 strelov manj.

Prvi favoriti za končno zmago sicer tudi po četrtfinalu ostajajo Nemci, čemur pritrjuje tudi statistika. Aktualni svetovni prvaki se od reprezentanc, ki so še v igri za naziv najboljše v Evropi, lahko ponašajo z najboljšo obrambo (0,2 gola na tekmo), najvišjo posestjo (63-odstotna), najvišjim številom dobljenih dvobojev na tekmo (13) in odstotkom natančnih podaj (87,6), medtem ko si po številu strelov na srečanje (19) vrh delijo s Francijo in Portugalsko. Valižani, ki jim stavnice pripisujejo najmanj možnosti za lovoriko, prednjačijo le v enem elementu, in sicer prestreženih žogah na tekmo (17,2).

In čeprav je bilo doslej v Franciji odigranih že 48 od 51 tekem, zaradi razširjenega formata pa so padli rekordni 103 goli, pa je že sedaj jasno, da si tega prvenstva po tresenju mrež vseeno ne bomo zapomnili. Nogometaši navijače z zadetkom v povprečju namreč razveselijo le na vsakih 43 minut, kar znese 2,15 gola na srečanje. Če bo številka ostala podobna, bo to strelsko eno najskromnejših prvenstev doslej, saj je manj zadetkov na tekmo padlo zgolj še na evropskih prvenstvih leta 1968 (1,40), 1980 (1,93), 1992 (2,13) in 1996 (2,06).

Slepi naboji Cristiana Ronalda

Ob vstopu v zadnji teden tekmovanja ne gre brez omembe Cristiana Ronalda, ki je pred prihodom v Francijo veljal za nesporno prvo ime prvenstva. Trikratni dobitnik zlate žoge se je sicer s Portugalsko uvrstil v polfinale in zanjo doslej dosegel dva zadetka (oba proti Madžarski) in podajo, a je po podatkih za statistiko specializiranega nogometnega portala WhoScored z oceno 7,20 šele 55. igralec prvenstva. Povrhu je nekdaj najdražji nogometaš na svetu proti nasprotnikovim vratom sprožil kar 38 strelov, več kot kateri koli igralec na EP.

»Če Ronaldo ne dosega zadetkov, še ne pomeni, da igra slabo. Kot kapetan je zgled svojemu moštvu. Svoje delo opravlja izvrstno. Želi si zmagati,« pred ostrimi novinarskimi peresi svojega izbranca brani selektor Fernando Santos.

Ronalda s Portugalsko v sredo v polfinalu čaka Wales, za katerega igra njegov klubski soigralec Gareth Bale. Zanimivo, prav 26-letnik je po mnenju že omenjenega statističnega portala doslej prikazal najboljše predstave in se tudi ponaša z najvišjo oceno 8,41.