Nemčija je čakala 22 let in januarja letos vendarle dočakala – zmagovalko turnirja za veliki slam v Avstraliji. Mediji so tedaj poveličevali Angelique Kerber, a že štiri mesece kasneje vanjo usmerjali strupene puščice, ko je turnir v Franciji osramočena končala že v uvodnem krogu. Časa za razmislek, kaj je storila narobe, sicer ni imela veliko, toda v Wimbledonu se te dni zdi, da je znova našla čarobno formulo uspeha. Po zmagi nad Japonko Misaki Doi (6:3, 6:1) se je namreč kot prva uvrstila v četrtfinale. Le 1,59 metra visoka tekmica je sklonjene glave zapuščala igrišče številka dve po le 64 minutah.

»Vsak dvoboj je zame nov izziv, saj mi na nasprotni strani mreže stojijo dekleta, ki so maksimalno motivirana in proti meni nimajo česa izgubiti. V minulih mesecih sem spoznala, da zgolj uvrstitev na svetovni lestvici ne pomeni nič, saj se vsak dvoboj začne pri izidu 0:0,« je modrovala Nemka (v Wimbledonu je bila pred štirimi leti že polfinalistka), ki ima tudi poljsko državljanstvo in se lahko pohvali s tem, da je na turneji v enem letu (2015) slavila na vseh podlagah – v Charlestonu na zelenem pesku, v Stuttgartu na rdečem, v Birminghamu na travi in v Stanfordu na trdi podlagi.

Profesionalka je že 13 let, zadnjih pet pa je članica elitne deseterice, vse odkar se je v New Yorku prebila do polfinala, pri čemer je februarja letos bila že druga. Zato ne čudi, da želi narediti korak naprej in postati prva Nemka po Steffi Graf, ki bo številka ena. Toda Steffi je na vrhu med letoma 1987 in 1997 zdržala neverjetnih 377 tednov. »Če želiš biti številka ena, moraš odigrati veliko turnirjev in biti ves čas v dobri formi. Prav tega si želim do konca leta, biti v dobri formi mi je pomembneje od uvrstitve na lestvici,« pravi dekle s stalnim prebivališčem v Puszczykowem na Poljskem. Njen dedek, ki je bil Poljak, je prav zanjo zasnoval teniško akademijo, v kateri je z levo roko udarjala žogico, dokler že pri 15 letih tenis ni postal njena stalna zaposlitev. Uspešna, kar priča tudi 12 milijonov dolarjev na bančnem računu samo iz turnirskih zmag.

Angelique je Steffi (po zmagi v Melbournu ji je ta poslala čestitko prek sporočila SMS) marca letos obiskala na njenem domu v Las Vegasu, kjer sta ji skupaj z možem Andrejem Agassijem dejala, da lahko ima za privilegij, da je tako dobra in stalno pod pritiskom. »Ko sva se srečali, mi je dala vedeti, da je dobro delo nekoč vedno poplačano. Vem, da na treningih garam. Počutim se odlično in prepričana sem, da lahko zmagam v finalu tudi proti tako izjemnim dekletom, kot je Serena Williams,« je samozavestna, kar zna povedati v treh jezikih, nemškem, poljskem in angleškem. Prav Sereno je januarja premagala v deželi tam spodaj.

Postavna plavolaska, ki se prevaža v porscheju, saj je ambasadorka te znamke hitrih avtomobilov, je priljubljena tudi med sledilci, ki jih ima na twitterju kar 168.000, z njimi pa deli številne fotografije in zgodbe, ko se sprehaja po ulicah New Yorka, se s kolesom vozi po Parizu ali se na Maldivih potaplja na vdih. Za zdaj je uradno še samska. »Moja velika ljubezen je tenis. Tako je, odkar udarjam žogico. Trenutno mi je tenis najpomembnejši v življenju. Za fanta, poroko in otroke imam še dovolj časa. Če nekdo tam zunaj čaka name in nama je usojeno, se bova slej ko prej srečala. Samskost je cena uspeha,« je dejala februarja letos, ko so jo začeli povezovati z Benjaminom Ebrahimzadehom, njenim nekdanjim trenerjem, s katerim sta ostala dobra prijatelja, in Torbenom Beltzom, aktualnim trenerjem.

Izidi, osmina finala – moški: Federer (Švi, 3) – Johnson (ZDA) 6:2, 6:3, 7:5, Čilić (Hrv, 9) – Nišikori (Jap, 5) 6:1, 5:1 (predaja Nišikorija zaradi poškodbe rebra), Raonič (Kan) – Goffin (Bel) 4:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:4, Tsonga – Gasquet (oba Fra) 4:2 – predaja Gasqueta, Pouille (Fra) – Tomić (Avstral) 6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 10:8; ženske: Pavljučenkova (Rus, 21) – Vandeweghe (ZDA, 27) 6:3, 6:3, Cibulkova (Slk, 19) – Radwanska (Pol, 3) 6:3, 5:7, 9:7, Halep (Rom, 5) – Keys (ZDA, 9) 6:7 (5), 6:4, Švedova (Kaz) – Šafarova (Češ, 28) 6:2, 6:4, Vesnina – Makarova (obe Rus) 5:7, 6:1, 9:7, S. Williams (ZDA, 1) – Kuznjecova (Rus, 13) 7:5, 6:0, V. Williams (ZDA) – Suarez (Špa) 7:6 (3), 6:4.