Zaposleni v Luki Koper so tretji dan blokade dela v pristanišču včeraj pozno popoldne sporočili, da so se z upravo družbe dogovorili, da bodo danes delali osem ur, od devetih dopoldne do petih popoldne. Še vedno pa zahtevajo odstop državnega sekretarja Metoda Dragonje in infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča ter prihod Mira Cerarja v Luko. A slednji jim iz Ljubljane pošilja jasen signal, da v njihove ultimate ne bo privolil. Škodo zaradi popolnega zaprtja pristanišča ocenjujejo v milijonih.

Medtem za Luko Koper danes poteka še en pomemben dan. Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) bo razpravljal o odstopu predsednika Marka Jazbeca. Vzdušje v Luki bo namreč zelo odvisno tudi od tega, kdo bo Jazbeca nadomestil. Pojavljajo se namigi, da bi to lahko bil kar sedanji prvi nadzornik Damjan Belič, ki je predvidene, a propadle zamenjave v nadzornem svetu Luke Koper podprl. Na izredni seji se bodo danes sestali tudi nadzorniki Luke, jutri pa naj bi se v Kopru zgodil drugi del protestnega shoda, ki ga v podporo Luki in zaposlenim organizira civilna fronta Vstala Primorska – vstani Slovenija.

Upor podaljšalo Gašperšičevo pismo

Konec tedna je minil v znamenju upora delavcev. Če je v petek opoldne z odstopom Jazbeca s čela SDH že kazalo, da bodo nezadovoljni delavci popustili in znova omogočili delo v pristanišču, se je popoldne zapletlo. Svet delavcev je dobil pismo infrastrukturnega ministra Gašperšiča. Čeprav je ta javno zanikal, da bi vlada razmišljala o uvedbi pristaniške uprave in odpiranju koncesijske pogodbe, v omenjenem pismu vodstvu SDH piše, da bi kazalo koncesijo, ki jo ima država z Luko Koper sklenjeno do leta 2043, prevetriti. Kar pa za seboj povleče tudi vprašanje o vzpostavitvi luške uprave.

Razburjeni delavci in uprava Luke v tem vidijo srž problema: razdrtje koncesije, prihod novega koncesionarja in s tem manj posla za Luko. Upor delavcev je hitro dobil nove razsežnosti, v tihi in neizrečeni maniri se mu je priključila še uprava družbe. Užaljeni zaradi odnosa najožjega slovenskega vrha in besed predsednika državnega zbora Milana Brgleza, da je blokada atentat na Luko in na državo, so nato zaposleni k svoji zahtevi dodali še eno: javno Brglezovo opravičilo ali njegov odstop.

Hladen tuš jim je nato poslal premier Cerar. »Ultimati delavcev vladi in drugim so nesprejemljivi, ne bom privolil v to, da bi delavci vodili državna podjetja, še manj pa državo,« je dal vedeti, da ga v Koper ne bo. Prepričan, da blokada postavlja pod vprašaj ugled Slovenije in zmanjšuje možnosti za gradnjo drugega tira, je žogico za reševanje problema in odgovornost za nastalo škodo vrnil vodstvu Luke Koper. Nekdanji koprski župan Aurelio Juri je ta Cerarjev odziv označil za nesprejemljiv, delavce na barikadah pa vendarle pozval, naj se vrnejo na delo, dokler ga je še.

Pogovor na šest oči

Sobotni večerni sestanek predstavnikov Luke Koper, Slovenskih železnic in ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška se je končal, še preden se je začel. Minister se je odločil, da se bo pogovarjal samo s prvima možema omenjenih podjetij, in ne s celotno upravo Luke. Prvi luški mož Dragomir Matić je zato skupaj s sodelavci sestanek protestno zapustil.

»To je ustaljen način komuniciranja vladnih predstavnikov, ki se želijo pogovarjati le na štiri ali šest oči, brez zapisnikov in dokazov. Mislim, da je jasno, kdo v tej državi ne želi sodelovati,« je Matić komentiral odhod. Počivalšek ima drugo resnico: »Od delavskega direktorja Luke Koper Stojana Čeparja sem pred začetkom sestanka prejel ultimat, da na sestanek sprejmem vse člane uprave. Ta ultimat sem zavrnil. Moj namen je bil dober.«

Škoda se šteje v milijonih

Tridnevna blokada je v slovenskem tovornem železniškem prometu povzročila popolno blokado. Na tirih stoji na desetine vlakov, v pristanišču je zasidranih pet ladij, dve sta se naveličali čakanja in odpluli v Trst. Vozniki tovornjakov in vlačilcev na konec blokade čakajo na počivališčih in odstavnih pasovih avtocest.

Direktor Slovenskih železnic Dušan Mes ocenjuje, da jim vsak tak »stavkovni« dan povzroči okrog 700.000 evrov škode. Kolikšen bo izpad dohodka v Luki Koper, ni znano. Nad zastoji so zaskrbljeni tudi v drugih izvoznih gospodarskih družbah. A delavci so odločeni, da nadaljujejo. »Škoda upora je nična v primerjavi s škodo, ki nam jo lahko prinese odločitev države, da v Luko spusti nove koncesionarje,« pravi predsednik sveta delavcev v Luki Mirko Slosar. Do kdaj bodo vztrajali? »Danes se protest nadaljuje, jutri je nov dan. Iščemo rešitve,« je dejal včeraj popoldne.