»Ko sem pred začetkom Toura v Mont Saint Michelu deset let starejšemu klubskemu kolegu Matteu Bonu polaskal, češ da ima ob petih prevoženih Tourih veliko izkušenj, mi je odvrnil: 'Na Touru ni izkušenj, so samo močne noge.' Za prva dva dneva je to veljalo kot pribito. Je pa Tour dirka, kjer ne šteje samo prvi. V vsakem pomenu,« je slovenski kolesar Luka Pibernik, drugi najmlajši in eden od desetih debitantov tritedenskih dirk na 103. izvedbi dirke Tour de France, dobil potrditev. Dirka dirk ima posebno razsežnost.

To sta uvodna dneva ob severni francoski obali poleg drugega novinca Jana Polanca znova izkusila tudi Borut Božič in Kristijan Koren. Videli so, kako čustveno je najboljši sprinter vseh časov Mark Cavendish podoživel uvodno etapno zmago na Utah Beach, ki mu je prinesla tudi rumeno majico. Prvič je rumeno po včerajšnji etapni zmagi čez mavrično oblekel tudi Slovak Peter Sagan. Zmaga Slovaka na zaključni strmini v Cherbourgu je bila glede na njegove karakteristike bolj ali manj pričakovana, mlajšega Francoza Juliana Alaphilippea je ugnal s taktično fineso, Cavendish pa je bil le presenečenje, čeprav je vpisal zmago št. 27! »Cavendish je očitno prišel v vrhunsko formo. Verjetno na Črnem vrhu nad Cerknim na dirki po Sloveniji,« se je pošalil Pibernik. Kot največji zvezdnik 23. izvedbe dirke po Sloveniji je Cavendish odstopil že drugi dan, v Vodicah, vzpon nad Cerknim je v mukah zmogel – zadnji!

Dolgo je čakal na rumeno

A zmaga ni bila zelo čustvena zaradi spomina na Slovenijo. Poleg slavja v dresu južnoafriške ekipe Dimension Data ter zgodovinskega spomina na Utah Beach in izkrcanje na dan D je bil vzneseno vzhičen predvsem nad rumeno. »To je majica, ki je še nisem oblekel. Nosil sem rožnato na Giru, rdečo na Vuelti, mavrično svetovnega prvaka. Vse, le rumeno sem dolgo čakal. Zato sem želel zmagati. Nositi rumeno je posebna čast. Rumena je ikona,« je dejal Mark Cavendish.

Sagan je se v cilju celo malce navihano pretvarjal, da zaradi ubežnikov sploh ni vedel, da je zmagal. Zato je šlo brez njemu še kako znanih gest filmskih transformacij. »Vesel sem, da bom čez to čudovito majico prvič oblekel tudi to čudovito rumeno,« je bil vzhičen tudi Peter Sagan, sicer najbolj vroče ime kolesarske tržnice. Ekipa Olega Tinkofa je doživljala črno-rumeno plat Toura. Alberto Contador je drsal asfalt in brusil kožo dva dni zapored.

»Tour ni prav nič drugačen kot pretekla leta. Stres od prvega do zadnjega kilometra,« je opomnil Kristijan Koren, ki ga po številu nastopov na Touru prekaša le 23 kolesarjev. Po prevoženih kilometrih še manj. »Za našo ekipo je uspešen začetek,« je opozoril. Ne samo, ker kot varnostnik dobro varuje Pierra Rollanda. Primorec iz Budanj pri Ajdovščini je imel v mislih promocijo. Tour je tudi in predvsem posel. Klubski kolega, Američan Alex Howes, je bil na begu 174 od skupno 188 kilometrov prvega dne in slika s simbola ekipe Cannondale je obšla svet. To je mislil Koren.

Pibernik ušel padcem

Nepopustljivi in žilavi Jan Polanc je že drugi dan pokazal, da ne bo le asistent. Grizel je celotni zaključni vzpon in ob zaostanku 35 sekund (50. mesto) nakazal, da bo poskušal mešati štrene tudi v konkurenci mladih (10. mesto med mladimi). Ob predpostavljenem liderju najbolj multinacionalne zasedbe za generalno, Južnoafričanu Luisu Meintjesu, je Luka Pibernik. »Predvsem je nervozno. Prvi dan je bil podoben spomladanskim klasikam. K sreči nisem bil vpleten v noben padec, čeprav jih je bilo kar veliko. Špalir kolesarskih navdušencev je res neverjeten,« vznemirljivost Toura navdušuje Pibernika, najhitrejšega Slovenca prvega dne, ki je o včerajšnji etapi dodal: »Nekajkrat sem za las ušel padcu. K sreči imam še celo kožo. Zadnji vzpon sem odpeljal počasi in hranil moči, da še naprej lahko pomagam Meintjesu.«

Po rezultatu je bila od »slovenskih« ekip najuspešnejša Božičeva ekipa Cofidis. S Christopherjem Laportom, namestnikom hotelskega pretepača Naserja Bouhannija, kar je izkušeni Borut Božič tudi predvideval glede razdelitve vlog, je začela Tour s šestim mestom v sobotnem sprintu. Psihološki vidik pozitivnega začetka bo imel vpliv predvidoma tudi na današnji sprinterski etapi do Angersa.