Razumem, da je določene stvari lažje povedati z besedilom kot z glasom, a vseeno za to ni treba uporabljati najbolj nevarne tehnologije na tem planetu. SMS sporočila so namreč popolnoma nezavarovana pred tujimi očmi. Vsak SMS je v bistvu list papirja, na katerega napišete sporočila in ga potem vržete skozi okno ter čakate, da prileti do naslovnika.

Na drugi strani se vedno večje število proizvajalcev aplikacij za pošiljanje kratkih sporočil prek interneta zaveda pomembnosti kriptirane komunikacije in v svoje aplikacije dodaja možnost zaščite od začetka do konca (end to end). Tako ubijete dve muhi na en mah – komunikacija postane malo cenejša (cena sms sporočila v primerjavi s prenosom podatkov), hkrati pa veliko bolj varna.

Seveda se je sprva težko navaditi na nov način komuniciranja. Vklopljeno morate imeti povezavo do spleta, kar za določene uporabnike predstavlja problem. Hkrati mora imeti prejemnik vašega sporočila naloženo isto aplikacijo, kar v določenih primerih spet ni mogoče. A to vseeno niso razlogi za neuporabo. Spreminjanje navad ni tako težko, hkrati pa nam pomagajo proizvajalci priljubljenih aplikacij za klepet (Viber, Whatsapp), ki že sami podpirajo zaščito pogovorov med svojimi uporabniki in tako uporabniku ni treba storiti ničesar nenavadnega.

Uporaba je toliko bolj nujna, če pomislimo na vse mogoče zlorabe sistema kratkih SMS sporočil. Od enostavnega prestrezanja do ponarejanja komunikacije in ostalih načinov zlorabe te zastarele tehnologije, ki je bila sprva zamišljena kot kanal za pošiljanje sporočil o stanju mobilnega omrežja in ni bila zasnovana za tako široko uporabo.

Za katero aplikacijo se boste odločili, zavisi od tega, koliko vaših prijateljev že uporablja določeno aplikacijo oziroma kako varne se hočete počutiti. Strokovnjaki še vedno priporočajo aplikacijo Signal, ki združuje varen klepet in varne glasovne klice, zaradi njene relativno nizke priljubljenosti pa boste morali v uporabo prepričati tudi svoje prijatelje, ki večinoma uporabljajo že prej omenjeni Viber oziroma Whatsapp. A to je že drugo vprašanje.