Po naraščajočih pritiskih sindikalistov Luke Koper, ki so za seboj potegnili številne zaposlene, je napetost v Kopru včeraj narasla do vrelišča. Država je popustila, predsednik Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marko Jazbec, v zadnjih dnevih strelovod za gnev množice zaposlenih, pa je nepreklicno odstopil z mesta prvega moža upravljalca državnega premoženja.

V luški vojni med državo in razgretimi množicami delavcev je Jazbec storil več napak. Glavna je bila ravno včerajšnji odstop. Zlasti če upoštevamo, da so na četrtkovi seji nadzornega sveta SDH njegovi člani podprli utemeljitve Jazbečeve uprave o predčasnem odpoklicu treh članov nadzornega sveta Luke Koper z Alenko Žnidaršič Kranjc na čelu. Z odstopom je Jazbec omogočil hitro zmago luškim sindikalistom. Hkrati je svojim naslednikom in državi onemogočil, da bi v Luki Koper lahko naposled naredili red. Gordijski vozel domnevno vprašljivih in klientelističnih poslov slovenskega pristanišča bo odslej še težje presekati, posamezne plodne vrtičke ali celo njive pa le stežka uničiti.

Druga napaka je, da je Jazbec očitno podcenjeval izjemno močne in organizirane luške struje. Z njimi je želel obračunati po hitrem postopku. Potem ko so na dan prihajale informacije o številnih vprašljivih poslih, so v SDH od Luke Koper zahtevali podrobnejša pojasnila. S to milo potezo je Jazbec storil tretjo napako. Namesto tega bi moral po več ocenah udariti po mizi in v Luko Koper poslati posebne revizorje. Če je v kateri od državnih družb nujna forenzična revizija, je to v Luki. Le v tem primeru se bodo številni dvomi in očitki lahko razblinili ali potrdili.

V primerjavi s številnimi bankirji in menedžerji sumljivega slovesa je Jazbec, ki je v financah dobro podkovan, po razpoložljivih podatkih v vseh službah delal le za plačo. Na čelu SDH se je moral večkrat braniti. Eminentni položaj ga je skoraj stala izbira kandidatov za člane nadzornega sveta NLB. Pred tem je veliko prahu dvigoval načrtovani prenos terjatev do Save iz slabe banke v SDH. Takrat so nanj leteli očitki, da je del naveze nekdanjega predsednika Savine uprave Mateja Narata. Z njim je na začetku novega tisočletja skupaj služboval v SKB banki, pred tem pa je bil zaposlen v Banki Sloveniji.

Po SKB banki je Jazbec, ki bo septembra dopolnil 46 let, nove izzive našel v vodstvu Droge Kolinske. V najbolj kritičnih časih se je omenjal kot predsednik uprave Istrabenza, leta 2009 pa je za nekaj mesecev postal član uprave Intereurope. Istega leta se je zavihtel v upravo NLB, v kateri je ostal do leta 2012. Tudi zaradi te službe se je večkrat znašel med kladivom in nakovalom, vendar mu je premier Miro Cerar zaupal. Po odhodu iz NLB je leta 2013 prevzel vodenje Hotelov Bernardin, kjer je bil zaposlen do lani, ko je postal šef SDH.