Nekdanji kamp Primostek, še pred tremi leti v dokaj klavrnem stanju, je dobil novo, luksuzno podobo in tudi novo ime, Big berry. Podjetje Hosekra iz Slovenske Bistrice, novi lastnik kampa, se je odločilo za inovativen koncept – sedem luksuznih hišic, nobene gneče, mir, intima. »Kolpa preteče v Sloveniji 300 kilometrov, ob njej je okrog 40 kampov, ki vsi delujejo podobno. Mi pa smo želeli biti malo drugačni, tudi gostje bodo drugačni,« pravi Boštjan Hostej iz podjetja Hosekra.

Hosekra je pred sedmimi leti, ko je začela izdelovati mobilne hiške, začela iskati primerne lokacije za njihovo predstavitev. Pred tremi leti se je z odločitvijo semiške Iskre, da kamp na Primostku proda, ponudila izjemna priložnost. Sprva je Hosekra nameravala postaviti hiške kot razstavne eksponate, da bi si stranke lahko ogledale hiške, v njih tudi prespale, nato pa se odločile o nakupu. »Vendar smo spoznali, da je lokacije škoda zgolj za nekakšen razstavni salon in da je treba narediti nekaj več. In mislim, da je za Belo krajino dobro, da ima več različnih ponudnikov in več različnih slogov,« pravi Hostej.

Nič več bučnih zabav in pijančevanja

Na velikem pokošenem travniku s pogledom na Kolpo, pod krošnjami dreves, zdaj stoji sedem dizajnerskih hišk. Skupaj lahko sprejmejo do 36 obiskovalcev. Vsaka ima na leseni terasi tudi jaccuzi, s čimer lahko sezono podaljšajo globoko v jesen. In če so obiskovalci v starem kampu z bučnimi nočnimi zabavami pogosto jezili prebivalce bližnjega Primostka, bo zdaj drugače, obljubljajo lastniki. »Že na začetku smo okoliškim prebivalcem in županu razložili naš koncept, da šotorjenje tu ne bo več mogoče, in ravno šotori so okoliško prebivalstvo v preteklosti tudi najbolj motili. Zato so naš načrt kar dobro sprejeli. Seveda bo dostop do reke še vedno odprt, le masovno parkiranje ne bo več mogoče,« dodaja Hostej.

Za dvesto evrov na noč bo tako mogoče uživati v luksuzni hiški z jaccuzijem, cena vključuje tudi zajtrk iz lokalnih sestavin, ki bo vsako jutro dostavljen pred hiško, pa najem kanujev, koles, žara. Drago? Hostej meni, da niti ne, če upoštevaš, kaj vse hiška za šest oseb in okolica ponujata. Tudi gostinskega lokala v kampu ne bo, ampak bodo goste pošiljali k lokalnih gostincem in ponudnikom. »Malo je bilo negodovanja, ker tukaj ne bo gostinskega lokala. Toda gostom želimo res ponuditi samo mir, naravo, ne pa glasnih zabav in pijančevanja,« dodaja Aleksander Peter Guštin, upravljavec kampa.

Blogerji in novinarji spoznavajo Belo krajino

V hiškah bodo letos brezplačno gostovali novinarji in blogerji z vsega sveta, ki naj bi lepo besedo o Beli krajini in Sloveniji razširili po medmrežju. »Ko sem izvedela za Big berry, sem hotela videti, kako je tukaj. In res je enkratno. Dejansko gre za luksuzno bivanje v naravi. Ker oba živiva in delava v mestu, so to res prijetne počitnice, dihaš svež zrak in hkrati uživaš v razkošju. Raziskujeva okolico, tudi hrana pri lokalnih ponudnikih je odlična,« je pripovedovala Desiree z Malte, medtem ko sta se s prijateljem Mathewjem po kopanju v mrzli Kolpi grela v jaccuziju.

»Na Malti nimamo nobene reke, imamo samo morje, tako da je neverjetna razlika. Tako mrzla reka in hkrati tako čudovita, čista, ptice, ribe, res je izjemno doživetje. Bi ga priporočala vsakomur. Pravkar zbiram material, vtise, da bom napisala prvi blog. Res sem presenečena nad Slovenijo in njenimi izjemnimi kotički, naravo,« je navdušena blogerka.