S pomočjo vojaškega helikopterja so včeraj dopoldne najprej našli in nato v dolino pripeljali truplo 32-letnega Čeha, ki je na mokrem in spolzkem terenu pod Mangartom zdrsnil že dan prej. Ponesrečeni Čeh je bil po naših podatkih precej slabo opremljen.

Par se je med svojim dopustom v Sloveniji namestil v kampu na Bovškem, od koder se je v četrtek opoldne z avtom odpeljal na Mangartsko sedlo. 33-letna pohodnica in leto mlajši pohodnik sta se ob treh popoldne po slovenski planinski strani povzpela na vrh Mangarta, s četrte najvišje slovenske gore pa sta se spustila po italijanski strani. Toda že po uri sestopa sta zašla s poti in ob približno četrti uri popoldne naletela na zasneženo pobočje. Odločila sta se, da poiščeta markirano pot, in se razdelila. Čehinja jo je ubrala naprej po snegu v smeri Mangartskega sedla, pohodnik pa je zavil proti Kotovemu sedlu. Nedolgo zatem je 32-letnik zavpil, da je našel markirano pot, ko se je 33-letnica vrnila navzgor v smeri, od koder je prišel njegov glas, pa ga ni več našla. Nekaj časa ga je iskala, nato pa se je vrnila do avtomobila, upajoč, da ga bo našla tam. Ker 32-letnika ob šestih popoldne pri avtomobilu ni bilo, ga je še poldrugo uro čakala, nato pa odšla do planinske koče, kjer je počakala na policiste in bovške gorske reševalce.

Stekla je obširna iskalna akcija policistov in slovenskih ter italijanskih gorskih reševalcev, ki pa jo je kmalu prekinila huda gorska nevihta. Od enajstih zvečer pa vse do tretje ure zjutraj so reševalci iskali izgubljenega Čeha. Šele helikopterska posadka je ob pol desetih dopoldne opazila moškega, ki nepremično leži na strmem pobočju proti Kotovemu sedlu.

»Mangart je naša četrta najvišja gora, temu primerno zahtevna in nevarna, a zaradi ceste hitro dostopna. Ljudje jo podcenjujejo in gor hodijo ob enih popoldne. Te dni je v gorah treba obvezno imeti cepin, dereze, zimske pohodne čevlje. Na slovenski poti je ponekod toliko snega, da se niti jeklenice ne vidijo ven,« je opozoril načelnik GRS Bovec Tine Cuder. lp, pk