Delavci se z vodstvom luke niso želeli pogovarjati, njihove zahteve so usmerjene izključno na predsednika vlade Mira Cerarja, ki se je v soboto odzval na dogajanje v Luki Koper. Vodstvu je naročil, naj nemudoma stori vse, da zagotovi normalen proces, sicer bo odgovarjalo za škodo, ministra Zdravka Počivalška pa pozval, naj se še isti dan sestane z vodstvom Luke Koper in Slovenskih železnic.

Danes so po zadnjih podatkih že dosegli dogovor med podjetjem in delavci. Ti bodo v ponedeljek delali osem ur "z vsemi razpoložljivimi zmogljivostmi", in sicer od 9. do 17. ure, je sporočil svet delavcev. Kot so zapisali, so delavci odločeni vztrajati do konca, vladi pa ne bodo dovolili uničiti družbo, zato so se z upravo uspešno dogovorili za delo v ponedeljek. Ob tem so ponovno pozvali k dialogu.

"Delavci smo zgroženi nad ignorantstvom in lažmi s strani vlade. Odločeni smo vztrajati do konca. Pričakujemo, da bo pot še dolga. Ker smo družbo gradili sami in jo imamo za svojo, smo odločeni, da vam ne bomo dovolili, da jo vi uničite. Zato smo se z upravo družbe uspešno dogovorili, za dobrobit te družbe, da bomo jutri delali 8 ur z vsemi razpoložljivimi zmogljivostmi in sicer od 9. do 17. ure," so sporočilo zaposlenih v Luki navedli v svetu delavcev.

Nepopravljiva škoda

Cerar je dejal, da se z blokado Luke Koper slovenskim in tujim podjetjem dela nepopravljiva škoda, bistveno pa da se poslabšujejo tudi možnosti za gradnjo drugega tira. Jasno je sporočil, da so ultimati delavcev vladi in drugim nesprejemljivi ter dodal, da ne bo pristal, da bi delavci vodili državna podjetja, še manj pa državo.

Danes so delavci Luke Koper na predsednika vlade naslovili tudi pismo, v katerem so poudarili, da je dogajanje zadnji klic razuma tistih, ki imajo dovolj uničevanja slovenskih podjetij.

Dopoldne so se na sedežu družbe sestali uprava Luke Koper, večina članov nadzornega sveta in pooblaščeni predstavnik zaposlenih. Ugotovili so, da vodstvo družbe ni pristojno, da bi zagotovilo, da vlada ne bo uresničila načrtov o ustanovitvi pristaniške uprave. Večina članov nadzornega sveta je sklicala izredno sejo, ki bo v ponedeljek.

Tovorni promet ustavljen

»Prehod dovolijo le tovornjakom s hitro pokvarljivim blagom. Trenutno je v pristanišču privezanih pet ladij, dve pa čakata na sidru. Zaradi petkove blokade je v pristanišču ostalo tudi šest vlakovnih kompozicij pripravljenih za odvoz blaga. Med tem ko 40 vlakov ni moglo v pristanišče,« je sporočil predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik.

Težave zaradi upora imajo tudi na Slovenskih železnicah. Tovorni promet na slovenskem železniškem omrežju je popolnoma ustavljen.

Delavci Luke Koper so k zahtevama po odstopu infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča in sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje pravkar dodali še eno: zahtevajo javno opravičilo predsednika državnega zbora Milana Brgleza. Slednji je blokado Luke Koper označil za atentat na Luko in državo.

Sestanek pri ministru Počivalšku propadel

Upravi Luke Koper in Slovenskih železnic sta se včeraj zvečer sestali z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom. Na sestanku naj bi poskušali razrešiti situacijo v Luki Koper.

Zapletlo se je že na začetku, saj minister nasprotoval temu, da bi na sestanku sodelovala cela uprava Luke Koper. »Na vprašanje ministru, zakaj ostali člani uprave ne smejo sodelovati, je minister dejal, da zato, ker se je on tako odločil. To je ustaljen način komuniciranja vladnih predstavnikov, ki se želijo pogovarjati le na štiri ali šest oči, brez zapisnikov in dokazov. Mislim, da je jasno, kdo v tej državi ne želi sodelovati,« je povedal Dragomir Matić, ki je skupaj z ostalimi člani uprave zapustil sedež ministrstva.

Upor delavcev in blokada Luke Koper

Slovenski državni holding je v petek umaknil točki o odpoklicu in zamenjavi nadzornikov v Luki Koper. Še pred skupščino delničarjev pa so za segrevanje ozračja poskrbeli spontani upor delavcev in blokada Luke Koper ter odstop Marka Jazbeca s čela SDH.

Ko je odvetnik Stojan Zdolšek v prvi minuti petkove skupščine delničarjev Luke Koper oznanil, da je Slovenski državni holding (SDH) umaknil točki za razrešitev in zamenjavo treh nadzornikov, se je v dvorani razlegel aplavz. »Zmagal je razum,« so bili prvi komentarji tega, da je poskus zamenjave nadzornikov v koprskem pristanišču spodletel. Alenka Žnidaršič Kranjc, Elen Twrdy in Andrej Šercer ostajajo v nadzornem svetu.

Toda ozračje pred petkovo skupščino se je začelo segrevati že pet minut čez deveto uro zjutraj. V Luki Koper se je zgodil spontan upor delavcev. O njem – vsaj tako trdijo – niso bili obveščeni ne sindikati, ne vodstvo, ne svet delavcev. Delavci so zaprli dostop tovornjakom do terminalov in tako ustavili vse delovne procese v luki.

Zaradi strahu pred povzročitvijo prometnega kaosa so koprski policisti že dopoldne začeli iz prometa izločati tovorna vozila, namenjena v luko. Uprava Luke je kmalu po tem sklicala nujni sestanek s predstavniki obeh reprezentativnih sindikatov in sveta delavcev. Želeli so čim prej znova vzpostaviti normalno delo, a luški delavci na to niso pristali.

Zbrali so se pred vhodom v Luko Koper in glasno protestirali proti SDH in državi. Tihe namere, da bi v protestnem shodu krenili pred poslopje Gospodarske zbornice Slovenije, kjer se je ob 13. uri začenjala skupščina delničarjev, niso uresničili. So pa kljub prošnjam o deblokadi pristanišča s protestom vztrajali.

Jazbec odstopil tik pred skupščino

Za dodaten dvig temperature je tik pred začetkom skupščine poskrbel prvi mož SDH Marko Jazbec. Sporočil je, da bo zaradi dogajanja v Kopru odstopil s položaja. »Ob vsem tem dogajanju in današnjih blokadah delovanja Luke Koper sem se odločil, da se bom z nadzornim svetom SDH dogovoril za sporazumen odhod iz uprave,« je sporočil.

Ob tem je še enkrat dodal, da je bila odločitev za zamenjavo treh nadzornikov sprejeta strokovno in odgovorno. Ob odhodu si želi, da v prihodnje politika in zasebni interesi ne bi več prevladovali v Luki Koper. Nadzorni svet SDH bo o njegovem odstopu razpravljal v ponedeljek. Imenoval bo začasnega predsednika uprave holdinga; v petek so se ob tem že pojavila ugibanja, da bi to utegnil postati kar sedanji prvi nadzornik Damjan Belič.

Je pa Jazbecu pred odhodom uspelo izpogajati višje dividende za lastnike Luke Koper. Na predlog SDH bodo ti sedaj namesto 0,68 evra za delnico, kakor je predlagala uprava Luke, prejeli skoraj dvakrat več. Mednje bodo razdelili skoraj ves lanskoletni bilančni dobiček ali 15,8 milijona evrov. Vsak delničar bo za delnico prejel 1,13 evra. To je slabih 20 centov več kot lani.

Takšno delitev dobička je v petek na skupščini družbe na koncu podprla večina prisotnih delničarjev. Za to, da bi Luka Koper lastnikom razdelila manj dobička, preostanek pa namenila za naložbe v prihodnjih letih, je namreč glasovala le peščica (3 odstotki) lastnikov. Najbolj je takšnega razpleta lahko vesela država, saj bo sama in prek svojih družb od Luke prejela 10,6 milijona evrov.

Rekordno leto in očitki o (pre)visokih plačah

Petkova skupščina se je sicer vrtela okrog predstavitve lanskoletnih rezultatov Luke Koper, za katere njeni predstavniki trdijo, da so rekordni. Še več: rekorde podira tudi letošnje prvo četrtletje. »Letos se nadaljuje odlično poslovanje. V prvih treh mesecih smo dosegli 5,6 milijona ton ladijskega pretovora, kar je 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki od prodaje so presegli magičnih 50 milijonov evrov in so tako 14 odstotkov višji kot lani,« je zbranim razložila članica uprave Irena Vincek.

Vodstvo Luke je moralo odgovarjati tudi na vprašanja delničarjev o nadpovprečno visokih stroških dela, najemanju zunanjih storitev in stroških sodnih postopkov proti nekdanjim upravam. Predsednik uprave Dragomir Matić jim je odgovoril, da v zadnjih dveh letih z zunanjimi izvajalci ni bila podpisana nobena nova pogodba, da vsi delavci – domači ali zunanji – v Luki delajo pod enakimi pogoji. »Tisti, ki se sprašuje o plači v Luki, naj se vpraša še, kje je bil 1. januarja, 1. maja in 25. decembra, ko je luški delavec pretovarjal kontejnerje.«

Nezadovoljni delavci sedaj zahtevajo še odstop infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča ter Metoda Dragonje, sekretarja na ministrstvu za finance, ker je navajal zavajajoče podatke. Predsednika vlade Mira Cerarja pa pozivajo, da se zglasi v Luki Koper. Luke ne bodo zapustili, dokler prvi mož vlade ne pride do njih s pojasnili.

Škoda zaradi zastoja dela v Luki Koper narašča, po prvih ocenah naj bi bila ta že večmilijonska. Železniški tovorni promet je še vedno popolnoma ustavljen. Iz Slovenskih železnic so sporočili, da takšen zastoj za njihovo skupino vsak dan pomeni okrog 700.000 evrov izgube. Krizni štab na Slovenskih železnicah skrbi, da vsaj delovni procesi na železnici potekajo neovirano.