»Spopad titanov,« so prvo četrtfinalno tekmo evropskega prvenstva v nogometu pospremili v marsejskem dnevniku La Provence, pri čemer so imeli v mislih predvsem osrednja zvezdnika obeh moštev, tudi napadalca – Portugalca Cristiana Ronalda in Poljaka Roberta Lewandowskega. Slednji je bil pod večjim pritiskom, saj v Franciji še ni zabil gola, medtem ko je tekmec že dva.

Še pred »spopadom titanov« je bila na vrsti minuta tišine, s katero so se spomnili žrtev torkovega terorističnega napada v Carigradu, ki je terjal življenje 43 ljudi. Zmaga Portugalcev proti Hrvaški je bila njihova prva v izločilnih bojih na evropskih prvenstvih, selektor Fernando Santos pa je bil v napovedih previden; dejal je, da ni favoritov, in možnosti za napredovanje označil 50:50. Nobena od obeh reprezentanc na dosedanjih štirih tekmah v Franciji še ni izgubila, v desetih medsebojnih obračunih pa je bila s 4:3 v zmagah in gol razliko 13:9 boljša Portugalska.

Tekmo je prvič začel mladi zvezni igralec Renato Sanches. Očitno je selektor poslušal italijanskega stratega Carla Ancelottija, ki bo prihodnjo sezono vodil nogometaše Bayerna iz Münchna in ki je na vprašanje, kdo je najboljši nogometaš na prvenstvu v Franciji, na začudenje vseh kot iz topa izstrelil – Renato Sanches. »Je preprosto fenomen,« je dejal o 18-letniku, za katerega je klub odštel 35 milijonov evrov in že navil odškodnino na astronomskih 80 milijonov.

Za Poljaki je stala armada, ki je štela skorajda 39 milijonov evforičnih duš, z glasno spodbudo: »Naša srca so z vami!« To so očitno začutili nogometaši, saj je Lewandowski po podaji z leve strani s kakšnih 12 metrov že v drugi minuti zadel v polno. Izraz na obrazu je bil zgovoren – olajšanje, potem ko je zabil gol šele na peti tekmi. Poljaki so prevzeli pobudo, a namesto povišanja vodstva doživeli hladen tuš. Po podaji z Nanijem je z roba kazenskega prostora z levico močno udaril žogo mladi Sanches, Fabianski pa ni imel možnosti, da bi strel ustavil.

Ob polčasu je bil med glasnejšimi portugalski napadalec Marco Paixao, ki igra na Poljskem in je tekmo spremljal po televiziji, saj je napovedal: »V drugih 45 minutah bo prevladovala Portugalska. Napovedujem našo zmago z 2:1.« Njegova napoved se do konca rednega dela ni uresničila, čeprav je v 86. minuti Ronaldo imel priložnost, ko je bil sam v kazenskem prostoru, a žoge ni najbolje zadel in se je osmešil. Ker tudi v podaljšku ni bilo gola, so zmagovalca odločili streli z bele točke, več sreče in znanja pa so imeli Portugalci. V četrti seriji je namreč strel Błaszczykowskega vratar Portugalske ubranil, odgovornost je nato prevzel Quaresma in svoje moštvo popeljal v polfinale.