Po pet zmag in en poraz na dveh turnirjih je izkupiček Slovencev in Grkov, ki so si razdelili vrh v tretjem kakovostnem razredu svetovne lige. Zaradi boljše razlike v nizih (16:5) je Slovenija osvojila prvo mesto med 12 reprezentancami, Grčija (15:6, edina je premagala Slovence, a izgubila s Katarjem) drugo, kar pa razen statističnega podatka za zgodovino ni imelo nobene vloge pri uvrstitvi na sklepni turnir četverice. Nemčija je osvojila šele deveto mesto (dve zmagi, štirje porazi), a je bila kot gostiteljica turnirja predčasno in neposredno uvrščena na »final four«, v polfinalu pa se bo pomerila s Tajvanom, ki je zbral enako število točk kot Črna gora (12), a je imel boljši količnik v nizih (13:9, Črnogorci 16:12).

Na zadnji tekmi drugega turnirja v Solunu so Slovenci po petih zaporednih zmagah doživeli prvi poraz v svetovni ligi, njihovi krvniki pa so bili gostitelji Grki (3:1). Ti so jih premagali prav na 32. rojstni dan reprezentanta Mitje Gasparinija, ki zapušča francoski klub Paris Volley in bo kariero nadaljeval v Južni Koreji. Danes ima ekipa, ki jo vodi selektor Andrea Giani, v Fraport Areni v Frankfurtu priložnost za maščevanje (tudi za poraz v polfinalu evropske lige v Mariboru leta 2014), a za to bo potrebna boljša igra kot v Solunu. »Izgubili smo, ker smo naredili preveč napak, ne pa zaradi odlične kakovosti Grkov, čudnih sodniških odločitev ali pritiska občinstva, ker te stvari niso vplivale na nas. Za nas je pomembno le, kar se dogaja na naši polovici igrišča. Poraz ni nič tragičnega, če se iz njega česa naučiš,« se zaveda Andrea Giani.

Selektor Giani še vedno okleva

Giani ne beži od vloge favorita proti Grkom: »V času mojega selektorskega mandata smo jih že dvakrat premagali. V Frankfurtu bodo močnejši za najboljšega igralca Mitra Đurića, a to nas ne bo prestrašilo. Pomembno bo le to, kakšni bomo mi, vse bo odvisno zgolj od nas. Rezultati kažejo, da smo boljši od Grčije, zato razmišljamo le o zmagi.« Kar zadeva celotni turnir, Giani vlogo favorita prepušča gostiteljem Nemcem, ki po njegovem mnenju spadajo med deset najboljših reprezentanc na svetu. »Ker so imeli kot gostitelji nastop na sklepnem turnirju že zagotovljen, so v predtekmovalnem delu igrali z mlado ekipo, ki ni dosegala dobrih rezultatov. A na njihovem terenu, ki je zagotovo prednost, pričakujemo njihovo najboljšo zasedbo. Gre za odlično ekipo, ki pa ni nepremagljiva,« meni Giani.

Zmaga na turnirju v Nemčiji prinaša napredovanje v drugi razred svetovne lige, kar je glavni cilj Slovenije. A utegne se zgoditi, da bo turnir tudi poslovilni za Gianija na selektorski klopi Slovenije. Dveletna pogodba mu poteče, o novi že tečejo pogovori, a Italijan še ni sprejel končne odločitve: »Za zdaj še ne vem, ali bom podpisal novo, štiriletno pogodbo. Zagotovo to ne bo odvisno niti od dosežka v Nemčiji niti od višine moje plače. Odvisno bo predvsem od tega, ali bomo vsi skupaj sposobni izpeljati začrtani program, predvsem organizacijsko.«

Vrača se zvezdnik Đurić

Grčija je na domačem turnirju nastopila brez prvega zvezdnika, 211 centimetrov visokega naturaliziranega Sarajevčana Mitra Đurića. Tik pred turnirjem je zbolel in zaradi visoke telesne temperature je moral pomoč poiskati v bolnišnici, obračun med Grki in Slovenci pa je spremljal na televiziji v hotelski sobi. »Očitno je Grčija močnejša brez mene,« v šali pravi Mitar Đurić, v novi sezoni član italijanske Verone, kjer je Giani trener.

»Trenutno res ne vem, ali lahko pomagam reprezentanci. Dolgo sem se boril s poškodbo kolena, ko pa se je to uredilo, sem zbolel. Domnevam, da bom začel tekmo proti Sloveniji, potem pa bomo videli, kako bo. Slovenija je zame favorit, ne le proti Grčiji, ampak na celotnem turnirju v Frankfurtu. Na evropskem prvenstvu je osvojila srebro, ima odlične igralce in selektorja, a zaradi teh stvari je tudi pod večjim pritiskom. Naš adut bi lahko bila prav sproščenost,« meni Đurić, ki je bil v tej sezoni soigralec slovenskega kapetana Tineta Urnauta v Trentinu. Đurić je v medsebojnih dvobojih uspešnejši od Urnauta, a Grk šaljivo opozarja: »S Tinetom sva velika prijatelja tudi zunaj odbojke. Sva tudi tekmeca in dvoboji z njim so vedno zanimivi. Pravi, da sem jaz uspešnejši? Pustite ga, on je vedno veliko govoril, jaz pa sem bolj tih.«