Četrtfinale med Walesom in Belgijo bo spopad dveh povsem različnih nogometnih svetov. Čeprav ima Wales v svojih vrstah Garetha Bala, superzvezdnika madridskega Reala, je pravi palček v primerjavo z Belgijo, pri kateri kar mrgoli zvezdnikov, z Edenom Hazardom na čelu. Ne glede na to, da je vrednost igralcev Belgije 460 milijonov evrov, Walesa pa le 168, od tega Bala skoraj polovico (80 milijonov), se obeta negotov dvoboj. Doslej so bile medsebojne tekme zelo izenačene: 5 zmag Belgije, 3 remiji, 4 zmage Walesa. Reprezentanci sta bili v isti skupini za letošnje evropsko prvenstvo. Belgija v dveh tekmah sploh ni dosegla gola, saj je bilo 0:0 v Bruslju in 1:0 v Cardiffu, kjer je bil na jubilejni, 50. tekmi za Wales strelec prav Bale. Wales je po Islandiji druga največja senzacija turnirja, saj je osvojil prvo mesto v skupini z Anglijo, Slovaško in Rusijo, v osmini finala pa izločil Severno Irsko z avtogolom.

»Ni pomembno, kako dosežemo gol, ampak le, da zmagamo. Pred tekmo četrtfinala smo malo bolj nervozni kot običajno, a na vse pozabiš, ko imaš nad seboj fantastične navijače. Belgija ima kopico odličnih igralcev, mi pa bomo skušali na igrišču uživati in igrati najbolje, kot znamo, v upanju, da bo to dovolj za zmago. Zaupamo v svoje sposobnosti in napredovanje,« pravi prvi zvezdnik Walesa Gareth Bale, drugi je Aaron Ramsey, preostali so pomočniki, predvsem pa so naloge natančno razdeljene. »Bale se ti nikoli ne izneveri, obenem je navdih za vsakega igralca v ekipi. Naša moč je v kolektivni pripadnosti, saj vsak pozna svojo vlogo in naloge, zato vsak naredi še nekaj več za soigralca v moštvu,« pravi selektor Chris Coleman, ki je igralsko kariero sklenil pri 30 letih, potem ko se je hudo poškodoval v prometni nesreči. Selektor je postal, ko je novembra 2011 nekdanji selektor in Colemanov dober prijatelj Gary Speed, ena izmed legend Walesa, naredil samomor.

Če se Wales najbolje počuti, ko se brani, so Belgijci pravo nasprotje, saj imajo najraje žogo v svoji posesti. Za nameček se bodo na stadionu v Lillu počutili kot doma, saj je od belgijske meje oddaljen le 15 kilometrov. To bo posebna tekma za Hazarda, ki je prav v Lillu preživel sedem sezon, preden je leta 2012 kot eden največjih talentov na svetu odšel v Chelsea. Belgija je po slabi predstavi na prvi tekmi in porazu proti Italiji zelo dvignila formo in učinkovitost s tremi goli Irski, enim Švedski in štirim Madžarski. »Wales, ki ga dobro poznamo in je zelo napredoval v razvoju, je obrambno naravnana ekipa, a mi imamo igralce, ki lahko naredijo razliko. Za Bala ne bomo določili posebnega policaja, ampak ga bomo pokrivali s prevzemanjem,« je napovedal selektor Belgije Marc Wilmots.