Nova Ljubljanska banka (NLB) v teh dneh podpisuje pogodbe o prodaji okoli 800 milijonov evrov vrednega portfelja slabih posojil do pravnih in fizičnih oseb v Sloveniji in na Balkanu. Prva pogodba je bila podpisana v sredo.

NLB je prodala del paketa terjatev do slovenskih podjetij v skupni bruto vrednosti približno 396 milijonov evrov. Tako se je delež slabih posojil v banki pomembno znižal. Če bo banki predvidena prodaja uspela, bo delež slabih posojil v skupini NLB upadel s slabih 20 na 11 odstotkov. Tako bo banka sicer tudi zanimivejša za kupce, ki jih bodo na srečanjih s potencialnimi vlagatelji v Londonu in New Yorku, predvidenih za drugi teden julija, nagovarjali predstavniki uprave NLB in Slovenskega državnega holdinga. »V zvezi s preostalim delom portfelja problematičnih terjatev pogajanja nadaljujemo,« so po podpisu prve pogodbe sporočili iz banke.

Za zdaj torej kaže, da brexit postopka prodaje in za ta teden predvidenega podpisa pogodb ne bo bistveno zamaknil. V NLB zatrjujejo, da postopek poteka v skladu s pričakovanji.

Kupci in posredniki molčijo

Kot smo izvedeli neuradno, je glavni vlagatelj v paket slabih terjatev do pravnih oseb v Sloveniji ameriški sklad tveganega kapitala Pine River Capital, ki mu sicer pri poslu svetujejo slovenske KF Finance, ki bodo kasneje terjatve tudi upravljale, in britanski Apartners Capital.

Povprečni diskont naj bi se gibal okoli 75 odstotkov, sicer pa se diskonti za posamezne terjatve gibljejo vse od pet pa do 95 odstotkov. O konkretnih terjatvah ni znanega še nič, so pa med njimi tudi takšna posojila, ki se niso odplačevala že več, tudi do pet let, večina je stečajev, precej pa je tudi takšnih terjatev, v katerih je banka obtičala v različnih sodnih postopkih, medtem ko stranke zdaj poslujejo prek obvodnih firm, pravijo naši viri. Z vprašanji o poslu smo se obrnili tako na KF Finance kot na londonsko izpostavo Pine River Capital, vendar do konca redakcije pojasnil nismo prejeli. Pine River Capital ima po dostopnih podatkih v upravljanju več kot 15 milijard dolarjev, leta 2002 ga je ustanovil Brian Taylor, strokovnjak za arbitražno trgovanje.

Fizične osebe gredo v švicarske roke

Drugi paket terjatev do fizičnih oseb v Sloveniji naj bi po naših informacijah odkupil švicarski upravljalec slabih posojil DDM Group. Iz boja za terjatve je izločil B2 Holding. Niti iz B2 Holdinga niti iz DDM Group do konca redakcije nismo prejeli pojasnil o poslu. Na spletnih straneh DDM Group je mogoče izvedeti, da so specializirani za kupovanje in upravljanje slabih terjatev v vzhodni Evropi. Konec leta 2015 so imeli v upravljanju nominalno za več kot dve milijardi evrov slabih posojil, trenutno pa aktivno iščejo nove naložbene priložnosti po celotni vzhodni in srednji Evropi, vključno s Slovenijo.

Balkan bo prodan Čehom

Kupec tretjega paketa slabih posojil do strank NLB na Balkanu naj bi bil češki APS Holding. V APS Holdingu naših informacij niso ne potrdili ne zanikali. »APS neprestano ocenjuje številne priložnosti za investiranje v južni in vhodni Evropi, vključno s Slovenijo. Konkretnih transakcij pred sklenitvijo pogodb ne moremo komentirati. O transakcijah v regiji bomo medije obvestili takoj, ko bodo posli sklenjeni in pripravljeni za objavo,« nam je dejal Karel Pluhar iz češkega APS Holdinga, ki je sicer eden aktivnejših igralcev na trgu slabih posojil v tem delu Evrope. Holding ima trenutno v srednji in južni Evropi v upravljanju 73 portfeljev slabih posojil, nominalno vrednih 4,5 milijarde evrov. Vključujejo tako zavarovane kot nezavarovane terjatve do podjetij in fizičnih oseb. Pri financiranju poslov sodelujejo tudi s finančnim skladom IFC, ki sodi v okvir Svetovne banke. Ob tem velja dodati, da APS Holding in DDM Group sodelujeta pri nakupu in upravljanju slabih terjatev po drugih državah. Tako je pred kratkim DDM Group za upravljalca večjega paketa slabih terjatev na Češkem izbral prav APS Holding. Ali in kako družbi sodelujeta pri nakupu terjatev NLB, ni znano.