Na gospodarskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča poteka spor, v katerem skušajo Bolgari – zastopa jih Stefan Jordanov – doseči skoraj pol milijona evrov odškodnine. Mercator tožita bolgarski družbi, ki naj bi bili posrednici pri odpiranju megamarketov v Bolgariji. Poravnalni narok ni uspel, zato bo jeseni steklo sojenje.

Zadeva sega v leto 2007, ko je bila podpisana osnovna pogodba, leto kasneje so sklenili tri anekse, leta 2009 pa še enega. Mercator je v tistem času iskal možnosti za odprtje svojih trgovin po Balkanu. Mercatorjevi megamarketi v Bolgariji delujejo pod imenom Roda; prvi dve trgovini so odprli v letu 2010, leto kasneje pa še tri. Najboljši sosed sicer na bolgarskem trgu upravlja s prodajalnami market programa, ki so umeščeni v trgovska središča drugih vlagateljev.

Bolgari delo opravili, Mercator jim ga noče plačati

Posrednici naj bi plačilo za svoje delo prejeli šele po tistem, ko bi bila pogodba realizirana, torej ko bi Mercator že plačal za najem prostorov oziroma v prostorih začel tudi poslovati. A je Mercator od najemnih pogodb odstopil in v družbi so prepričani, da posrednici nista upravičeni do plačila.

Na drugi strani Bolgari trdijo, da so svoje delo opravili. Njihova naloga je bila, da poiščejo ustrezne lokacije, skrbeli so za organizacijo sestankov in navezovanje stikov, poleg tega naj bi Mercatorju svetovali tudi glede pogajanj z ustreznimi izvajalci. Storili naj bi torej vse potrebno, da je Mercator lahko podpisal najemne pogodbe. Sodišče je sicer obe stranki znova pozvalo, naj premislita o poravnavi. Če se to ne zgodi, se bo sojenje začelo po sodnih počitnicah, in sicer 30. septembra.