Vas Globočice, le poldrugi kilometer od Žejnega, kjer se je v sredo zgodil strahoten zločin nad policistom, je bila včeraj ovita v črnino. Svojce 30-letnega Damirja Golobiča so obiskovali kolegi policisti, prišel je tudi prvi mož slovenske policije Marjan Fank. Ta je povedal, da tak tragičen dogodek pusti posledice pri drugih policistih, da so vsem ponudili ustrezno pomoč in da ima policija možnosti pomagati tudi svojcem. »Vemo, da obstajajo tveganja, vendar taki dogodki v policijo globoko zarežejo. Težko jih je razložiti in jih sprejeti. Tako za nas kot za svojce,« je dejal Fank. »Neprestano trdimo, da je poklic policista nekaj zelo posebnega, povezan z nevarnostjo in tveganjem izgube življenja. Lahko se trudimo, da do tega ne pride, z opremo, usposabljanjem ali z zakonsko regulativo, ki bi bila zelo potrebna. Ampak 100-odstotne varnosti pač ne moremo zagotoviti,« je še ugotavljal Fank.

Nekaj več je zdaj znanega tudi o storilcu, ki je z nožem vzel življenje policistu, ko se je ta odzval na klice krajanov, češ da po Žejnem bos hodi neki čuden moški in v angleščini sprašuje za delo. Policist je zgolj pristopil do njega, 22-letni nemški državljan pa se je obrnil in vanj zamahnil z nožem. Potem je z nožem tudi sebi vzel življenje. Direktor policije Marjan Fank je potrdil, da so že v sredo od nemških kolegov dobili podatke, da je šlo za duševnega bolnika s samomorilskimi nagnjenji, prav tako je bil tudi odvisnik od drog. Večkrat naj bi že prej pobegnil od doma, a po podatkih nemške policije ni imel kriminalne kartoteke.

Prek Slovenije se je peljal z avtobusom na Hrvaško, a so ga 28. junija ob 23.55 obmejni organi, ker ni imel ustreznih dokumentov, na mejnem prehodu Obrežje zavrnili. Ker ni mogel na Hrvaško, je očitno potem taval po obmejnih vaseh in tako se je naslednji dan zgodil tragični dogodek. pk