»Voziti na francoskem Touru so bile sanje,« je bil tik pred potjo v Saint Mont Michel na severni francoski obali, kjer se bo v soboto s sprintersko etapo začela 103. izvedba francoskega Toura, navdušen slovenski kolesar Luka Pibernik. Bo drugi najmlajši v konkurenci največje etapne dirke na svetu. »Tudi zame je bil nastop na Touru velika želja, odkar sem začel kolesariti. V soboto se bodo, upam, tudi meni uresničile sanje. Z velikim veseljem grem v Francijo,« pristavlja leto in pol starejši Jan Polanc.

Veličino in razsežnost dirke vseh dirk potrjuje prav navdušenje dveh mladih slovenskih kolesarjev nad krstnim nastopom.

Letos bo še posebno slovensko zaznamovana, čeprav brez velikih rezultatskih pričakovanj. Z novincema v ekipi Lampre ter izkušenima Borutom Božičem in Kristijanom Korenom bo imela Slovenija med 198 kolesarji iz 35 držav s povprečjem enega kolesarja na pol milijona prebivalcev znova drugo najboljšo statistiko za Luksemburgom. Podobno slovenski je bil francoski Tour le še leta 2012. Ob tem bo letos 80. obletnica prvega slovenskega nastopa na legendarni dirki Po Franciji. Ljubljančan Franc Abulnar je na njej vozil leta 1936. Doslej je vpisanih zgolj 34 nastopov 15 slovenskih kolesarjev.

Slovenci bodo predvsem pomočniki

Kaj je slovenski fenomen? Četverica je bila izbrana na podlagi glavnega kriterija, to je vestnosti in predanosti pomočnikov. Koren ima prevoženih že šest izvedb Toura vse do Pariza, a je dobil zapozneli vpoklic šele v ponedeljek. »Toura nisem imel več v glavi. Očitno so me na koncu le uvrstili nanj, ker naredim vse, kar je treba. Že na dirki Po Švici (4. v etapi) so mi nekateri športni direktorji iz drugih ekip rekli, da bi me morali uvrstiti na Tour,« je zapozneli vpoklic opisal Kristijan Koren.

Ob 32 novincih, kot sta mladeniča Lampreja, ima le 24 kolesarjev na Touru več izkušenj kot 29-letni Primorec iz Budanj. Nič čudnega, da je pred odhodom dejal: »Grem kot na vsako drugo dirko.« Prioriteta bo pomoč francoskemu hribolazcu Pierru Rollandu, ki je bil na Touru v skupnem seštevku doslej podobno uspešen kot najboljša Slovenca Tadej Valjavec in Jani Brajkovič. Stres vodenja bo precej manjši, kot ga bodo imeli pomočniki glavnih favoritov za rumeno majico Naira Quintane (Movistar), Alberta Contadorja (Tinkoff) in Chrisa Frooma (Sky).

»Tour je zagotovo najlepša dirka na svetu. Nastopa se seveda zelo veselim,« je navdušenje delil tudi Borut Božič, je bil na Touru namenjen za pomoč francoskemu sprinterju Nacerju Bouhanniju. A status v ekipi se mu je včeraj nepričakovano spremenil. Bouhanni je bil zaradi poškodbe roke prisiljen odpovedati sodelovanje. V soboto se je stepel z vinjenim gostom hotela, ki je s hrupom motil nočni mir pred francoskim prvenstvom. Božič je tako nenadejano dobil vlogo kapetana.

»Ob mojih letošnjih dosežkih bi težko dirkali na moj rezultat. Vse je bilo podrejeno njemu. To je ogromna izguba za ekipo. Vse je bilo usmerjeno v to, da bi ekipa Cofidis po dolgem času zmagala etapo. No, če se bo ponudila prilika, jo bomo poskušali izkoristiti. Mislim, da sem dobro pripravljen. To poletno obdobje mi že od malega ustreza,« je motiviran Božič, ki sodi med dvajseterico najstarejših. Šest uvrstitev med deseterico v etapah, od tega trikrat sedmi, je dosedanja bera.

Po devet sprinterskih in gorskih etap

Božič z etapno zmago na Vuelti in Jan Polanc z etapno zmago na lanskem Giru sta tudi med 91 sodelujočimi kolesarji, ki so doslej že zmagali vsaj eno etapo na tritedenskih dirkah. Polanc je glede na potencial tudi v krogu mladih kolesarjev, ki imajo možnost vsaj kakšen dan obleči belo majico najboljšega mladega kolesarja. Na generalki na dirki Po Švici je s 15. mestom v skupnem seštevku dosegel najboljši dosežek doslej na etapnih dirkah.

»Ne čutim pritiska. Grem sproščeno, z veseljem. To je po mojem mnenju tudi ključno, tako je veliko lažje dirkati,« je pripomnil 24-letni Polanc, ki se nad skromno zahtevnostjo trase, kot se je na državnem prvenstvu v Ihanu, ne bo jezil. V 3519 kilometrov dolgi trasi je ob devetih sprinterskih etapah tudi devet gorskih, štiri s ciljem na klanec v Pirenejih in Alpah ter še dva kronometra (54 km). Pibernik se zaveda, da bo težko: »Vem, da bo. Sem dobro pripravljen. Potrudil sem bom Tour tudi zvoziti.«