»Ugled podjetja je njegovo pomembno neotipljivo premoženje. Je dragocen vir, ki ga je mogoče na trgu uporabiti kot ubranljivo konkurenčno prednost ter prek tega kot vir finančne uspešnosti,« je prepričan Miro Kline; pod njegovim vodstvom že več kot dve desetletji nastaja lestvica ugleda direktorjev in podjetij.

Najuglednejših deset podjetij

Zares velikih presenečenj med prvimi desetimi ni, pravi Kline. To je najstabilnejša skupina podjetij, v katerih nimajo večjih težav z upravljanjem. Krka je prepričljivo prva že devet let. Njen neposredni tekmec Lek ji zadnjih šest let sledi na drugem mestu. Microsoft je prva multinacionalka, ki se je med krizo prebila med prvih deset in sedaj tam tudi vztraja. Gorenje je letos četrto, a je bilo podjetje do lanskega leta vedno drugo ali tretje. Radenska se je po dolgi odsotnosti, vse odkar jo je prevzela Pivovarna Laško, dvignila na peto mesto. Po nakupu so ji Čehi hitro vrnili moč z vlaganjem v marketing in širitvijo na nove trge. Na šestem mestu je Zavarovalnica Triglav. Je podjetje, ki je zaradi velike zaloge ugleda v krizi doživelo le minimalni padec. Hitro se vrnilo v deseterico najuglednejših in bo tukaj zagotovo ostalo dalj časa. Petrol, ki je sedmi, je v zgodovini merjenja zgolj enkrat izpadel iz elitne skupine najuglednejših podjetij. Osmi je BTC, ki se je prvič uvrstil tako visoko, in to z največjim napredovanjem v skupini, za kar sedem mest. Na devetem mestu je letos pristal Spar Slovenija, ki je vstopil v skupino samo dve leti za tem, ko je iz nje izpadel Mercator, nekoč prav tako stalni član prve deseterice. Na desetem mestu je Revoz, ki je stalni član, a je v tem obdobju zasedal že vsa mesta razen prvega.

Podrobnejši pogled na lestvico odkrije še eno zanimivost. Sestavlja jo pet podjetij v slovenski in pet v tuji lasti. Ta pogosteje vodijo slovenski direktorji/predsedniki uprav, kar je en dokaz več za razbijanje predsodka, da v Sloveniji ni dobrih menedžerjev. Rezultati raziskav, izvedenih na različnih koncih sveta, kažejo, da je ugled merilo ustvarjenega neotipljivega premoženja, ki je vezano na znamko korporacije, in pojasni od 30 do 45 odstotkov finančne uspešnosti podjetja.

Deset najuglednejših direktorjev

V prvi deseterici so se po Klinetovih besedah vrsto let vrtela ista imena z minimalnimi spremembami mesta in zares redkimi presenečenji. Tista redka so bila praviloma posledica upokojitev in morebitnih menjav vlade. V zadnjih letih je poslovno okolje krojila kombinacija nestabilnih vlad, globalne gospodarske kot tudi politične krize in različne oblike privatizacije, kar je povzročilo na lestvicah ugleda direktorjev, ki jih raziskuje agencija Kline & partner, bistveno večje premike. Na prvih treh mestih so ponovno Jože Colarič (Krka), Franjo Bobinac (Gorenje) in Janez Škrabec (Riko). V nadaljevanju so spremembe najprej majhne, nato pa izrazito velike in tokrat tudi presenetljive. Omenjenim direktorjem se je pridružil Jože Mermal (BTC), ki je vrsto let napredoval mesto po mesto, sedaj pa se je zasidral med najuglednejšimi. Sledi mu zadolženi podjetnik Mirko Tuš s podjetjem, ki nosi njegovo ime, ki je postopoma izgubilo ves ugled in končalo med zadnjimi na lestvici podjetij. Visoko mesto na lestvici mu zagotavlja najvišja stopnja prepoznavnosti med vsemi na lestvici. Sedmi je Matjaž Gantar (KD Group), ki kljub hudi finančni krizi ohranja visok ugled svoje osebne znamke. Naslednji trije so novinci v tej elitni skupini najuglednejših. Iztok Seljak (Hidria) je kmalu po zamenjavi svojega predhodnika stopil v prvi plan in zaseda osmo mesto. Enako velja za Janka Medjo, ki je na devetem mestu, a je sedaj že nekdanji predsednik uprave NLB. Kljub dejstvu, da je s svojim stilom vodenja in komuniciranja že na polovici mandata zasenčil vse dotedanje vodilne v največji slovenski banki. Deseti je Toni Balažič (Mercator), ki je po vrsti let v ozadju nenadoma stopil v ospredje.

In zakaj pravzaprav meriti ugled? »Zato, da v podjetju vedo, kje se nahajajo v konkurenčnem okolju, in da na tej osnovi načrtujejo ustrezne strategije za prihodnje delovanje,« je prepričan Kline.

Kombinacija starih in novih ter domačih in tujih zmagovalcev

Kline & partner 2016

PODATKI

UGLED PODJETJA

LETO 2016

LETO 2015

Krka

Krka

(0)

Lek

Lek

(0)

Gorenje

Microsoft

(1)

Microsoft

Gorenje

(-1)

Radenska

Petrol

(4)

Zavarovalnica Triglav

(5)

Revoz

Petrol

(-2)

Spar Slovenija

BTC

(7)

Spar Slovenija

Radenska

(-1)

Revoz

(-3)

Zavarovalnica Triglav

razlika

BTC

Najuglednejši direktorji in podjetja, ki jih vodijo

Kline & partner 2016

PODATKI

LETO 2016

LETO 2016

LETO 2015

LETO 2015

mesto

mesto

Jože Colarič

Igor Mervič

razlika 0

razlika 1

Krka

Spar Slovenija

mesto

mesto

Matjaž Gantar

Franjo Bobinac

razlika 0

razlika -1

KD Group

Gorenje

Janez Škrabec

mesto

mesto

Iztok Seljak

razlika 0

razlika 10

Riko

Hidria

mesto

mesto

Janko Medja

Jože Mermal

razlika 1

razlika -1

BTC

NLB

mesto

mesto

Mirko Tuš

Toni Balažič

razlika -1

razlika 18

Engro Tuš

PS Mercator

Kdo je skočil največ

Kline & partner 2016

PODATKI

LETO

2015

LETO

2016

PODJETJE

RAZLIKA

26

Adria Mobil

Helios

14

Hidria

12

10

Kolektor

Unior

10

Trimo

7