Interni nadzor v šempetrski bolnišnici je pokazal, da zdravstveno osebje ni storilo strokovnih napak pri oživljanju preostalih sedmih bolnikov, ki so jih od odprtja tamkajšnjega urgentnega centra pa do odkritja tehnične napake sprejeli v sobo za oživljanje. Sredi marca sta namreč dve anesteziologinji po sumljivi smrti poškodovanega delavca ugotovili, da iz cevi za kisik priteka stoodstotni dušikov oksidul oziroma smejalni plin. Ali to pomeni tudi, da napačna povezava medicinskih plinov v urgentnem centru ni terjala dodatnih žrtev, strokovna direktorica šempetrske bolnišnice in vodja urgentnega centra Dunja Savnik Winkler včeraj ni sporočila. Po odkritju tehnične napake z zamenjavo plinov se je namreč porajalo vprašanje, koliko od preostalih sedmih sprejetih pacientov so zdravili z napačnim plinom in ali je bilo to zanje usodno.

»V vseh preiskavah so bili postopki zdravstvenih obravnav pacientov v skladu s strokovnimi smernicami postopkov oživljanja, brez zapletov in odstopanj. V dveh preiskavah je bila smrt pacienta potrjena že ob prihodu v urgentni center, v ostalih preiskavah pa so bili izidi zdravljenja pričakovani glede na kritično bolne in hudo poškodovane paciente,« je pojasnila. Možnost zdravniške napake so kmalu po ugotovitvi napake že izključili v primeru smrti 52-letnika, po kateri so na napako naleteli. Da bi izključili vsakršen dvom o pravilnosti zdravniških odločitev, so se odločili nadzor razširiti na vse smrti v sobi za oživljanje.

Policija razširila preiskavo

Z napako in s tem povzročitvijo splošne nevarnosti se še vedno ukvarjajo kriminalisti. Policija preiskuje sum več smrti, preiskavo je razširila vse do dogovarjanj in priprav na gradnjo urgentnega centra. Več kot deset kriminalistov se prebija skozi tisoče zaseženih dokumentov, ki pričajo o številnih prepletenih pogodbenih razmerjih podjetij, ki so urgentni center gradila. Sodeč po večkratnih izjavah vodje novogoriških kriminalistov Marina Pangosa, zaključkov še ne gre pričakovati kmalu. Ministrstvo za zdravje je po odkritju napake k izrednemu nadzoru nad dogajanjem v šempetrskem urgentnem centru pozvalo tudi Zdravniško zbornico Slovenije, a se tam zanj niso odločili.