V svoji poletni različici bo jutri zaživelo mesto ob Krki, ki bo vse do konca poletja ponujalo kopico kulturnih, zabavnih in družabnih dogodkov. Uvod v Novomeške poletne večere bo tudi letos Rudi Potepuški, festival ulične umetnosti, ki bo z dvodnevnim dogajanjem, kot obljubljajo organizatorji, mestno jedro spremenil v oder čudes. Še isti večer se obeta Noč nakupov, ko bodo trgovine in gostišča v starem mestnem jedru odprti do polnoči. Kot pravi Ana Petančič iz zavoda Grem v mesto, »želimo meščane spodbuditi, da pridejo v staro mestno jedro in se prepričajo, kako bogata je dejansko ponudba«. Kot je že običaj, bodo Noč nakupov popestrili ulični plesalci, glasbeniki, mažoretke, folkloristi.

»Rudi Potepuški sicer traja že vrsto let, a nam ga je zadnji dve leti uspelo predstaviti v bolj strnjeni obliki, ko lahko obiskovalcem res ponudimo predstave drugo za drugo. Tako lahko dobijo tisti pravi občutek uličnega gledališča v mestu,« pravi Vesna Kelbl, vodja knjigarne Goga in prireditvenega programa. V dveh dneh se bo po celotnem Glavnem trgu zvrstilo enajst dogodkov s čez 25 nastopajočimi. S plesom na ulicah Glavnega trga za mimoidoče in skupaj z njimi se prireditev začne v petek ob 17. uri, večer pa se bo zaključil z improvizirano glasbeno predstavo Ala Kart. V soboto se bodo otroci lahko priučili cirkuških veščin, skupaj s kulinaričnim mojstrom Marcelom bodo v ulični predstavi pekli palačinke, do večera sledijo še tri predstave in koncert.

»Imeli bomo vse, od klasičnih klovnovskih predstav, uličnih predstav, hoje s hoduljami do žonglerjev, ognjenih spektaklov, glasbe. Poskrbeli bomo, da bo zgornji del Glavnega trga spet prijeten in lepo opremljen, kjer se bodo otroci lahko zadrževali v Rudijevi čarobni deželi,« dodaja Kelblova.

Mestno jedro kot prijeten prostor za druženje

Kot pravi, želijo ljudi navaditi, da mestno jedro ni namenjeno samo avtomobilom, ampak še marsičemu. »Lahko je namenjeno otrokom, lahko je prijeten prostor za druženje, za sedenje na tleh, razne družabne aktivnosti, skratka prostor za druženje, smeh, vrhunske ulične umetnike.«

Rudi Potepuški bo nato prostor prepustil Novomeškim poletnim večerom, ki bodo, kot je že tradicija, ob četrtkih namenjeni pogovorom, debatam in uličnim predstavam, ob sobotah pa koncertom. V Novo mesto so med drugim povabili aktualnega kresnikovega nagrajenca Miho Mazzinija (njegov nagrajeni roman Otroštvo je izšel pri Založbi Goga), Toma Križnarja, Andreja Rozmana - Rozo, Zijaha Sokolovića, med glasbenimi gosti pa bodo Novomeščani lahko prisluhnili Vasku Atanasovskemu in Vlatku Stefanovskemu, Čompam in številnim drugim glasbenim zasedbam.