Družba Kog, ki sta jo ustanovili Kostak in Gorenjska gradbena družba, se je v križišču Torkarjeve in Pokopališke ulice v Zeleni jami lotila dokončanja nasedlega projekta nekdanjega gradbenega velikana SCT. V Kostaku so pojasnili, da so to nedokončano gradbišče skupaj s partnerji iz Gorenjske gradbene družbe kupili, ker se jim je projekt zdel zanimiv, primernega obsega in je imel že veljavno gradbeno dovoljenje.

Stanovanja bodo končana čez eno leto, so povedali v Kostaku. Prodajnih cen za zdaj še niso definirali, so pa dejali, da bodo cene skladne s trenutnim gibanjem cen na nepremičninskem trgu. Stanovanja se bodo nahajala v daljšem objektu, ki bo stal pravokotno na Torkarjevo ulico in dveh stolpičih ob Pokopališki ulici. Parkiranje za stanovalce bo urejeno v dveh podzemnih garažah, kjer se bodo nahajale tudi kleti. Čeprav so gradbeni zabojniki Gorenjske gradbene družbe in Kostaka postavljeni tudi na zemljišču ob Šmartinski cesti, pa gradbinci pojasnjujejo, da so to površino zgolj začasno najeli zaradi lažje organizacije bližnjega gradbišča.

Pred nadaljevanjem strokovnjaki pregledali že zgrajeno

Iz Kostaka so sporočili tudi, da so strokovnjaki pred začetkom gradbenih del pregledali že zgrajeni del soseske in predlagali nekaj manjših popravil. Strokovnjaki naj bi ugotovili, da so bila predhodno izvedena dela opravljena dobro in da ni videti posledic zastoja gradnje.

Tudi po dokončanju te soseske bo v tem delu Zelene jame še vedno ostalo precej stavbnih zemljišč nezazidanih. Občinski prostorski načrt gradnjo stanovanj dovoljuje še na zemljiščih med Rožičevo in Torkarjevo cesto ter v trikotniku, ki ga oklepata Rožičeva in Kavčičeva ulica, kjer so trenutno parkirne garaže. Ravno v tem delu prostorski načrt predvideva celo gradnjo doma za upokojence. Zidavi stanovanjskih objektov in javnemu parku z igrišči je namenjeno še zemljišče med Šmartinsko, Flajšmanovo, Kavčičevo in Pokopališko ulico.

Tribuna naj bi oživela jeseni

Letos jeseni naj bi po poročanju Dela zaživelo še eno gradbišče, kjer se je gradnja ustavila zaradi stečaja vlagatelja. Gre za projekt Tribuna na Prulah, ki ga je skupaj z zemljišči v stečaju nekdanjega vlagatelja Kraškega zidarja kupila družba MM SVTK, ki je del poslovnega imperija Blaža Miklavčiča. Na poslovneža smo naslovili vprašanja, kdaj predvidoma bodo stanovanja dokončana in kdaj ter po kakšni ceni bodo naprodaj, a odgovorov nismo prejeli.

Neodgovorjena so ostala tudi naša vprašanja, na kakšen način bo novi vlagatelj preprečil morebitne nadaljnje poškodbe na sosednjih stanovanjskih blokih, ki so v začetku gradnje Tribune utrpeli precejšnje poškodbe. Stanovalci so poročali o nagibanju blokov, o razpokah po stenah in stropih stanovanj, o tem, da se okna in vrata zaradi nagiba stavb zapirajo kar sama od sebe in podobno.

Nadaljevala se bo gradnja še enega nesrečno nasedlega projekta, in sicer Kondominija Tivoli, ki ga je v Šiški začela graditi družba Energoplan. Ta projekt s 195 stanovanji in 500 parkirnimi mesti bosta dokončali družbi Kolektor Koling in Gorenje projekt, ki sta v začetku meseca s postavitvijo temeljnega kamna že napovedala nadaljevanje gradnje, ki naj bi trajala predvidoma dve leti.

V Osmici stanovanja z vrtovi

V začetku letošnjega leta je povsem nova soseska z vila bloki začela rasti tudi na Brodu v trikotniku Tacenske ceste, Taborske ceste in ceste Na Rojah. Soseska se imenuje Osmica, gradi pa jo družba Brod Bivanje inženiring, katere lastnik je Petar Berić. Družba bo zgradila osem vila blokov, v katerih bodo po štiri stanovanja. Iz opisa soseske na spletni strani je razvidno, da bodo vsa stanovanja, ne glede na to, v kateri etaži se nahajajo, v neposredni okolici imela svoj lasten vrt.

Stanovanja so že naprodaj, najcenejše enosobno stanovanje z 41 kvadratnimi metri in 17 kvadratnimi metri vrta stane med 128.000 in 135.700 evrov brez davka na dodano vrednost, končna cena pa je odvisna od tehnične opremljenosti stanovanja.