Ko ob poletnih večerih nekoliko popusti vročina in se razgrete ulice v mraku že počasi ohlajajo, na nekaterih mestnih trgih, pa tudi na igrišču in vrhu grajskega griča, razgrnejo filmska platna. Poleti namreč ponekod predvajanje filmov iz klimatiziranih in z vonjem po pokovki prežetih dvoran preselijo pod zvezdnato nebo. V prestolnici filmi letos gostujejo na vsaj šestih lokacijah, ki so se ali se še bodo za nekaj časa spremenile v kinodvorane brez stropa. Medtem ko so na primer na majhnem notranjem dvorišču Kinodvora s predvajanjem filmov že zakorakali globoko v sklepno dejanje prvega dela Kinodvorišča in si je tudi občinstvo na Bratovševi ploščadi to poletje prvi film na prostem že lahko ogledalo, se bo ponekod filmsko obarvano dogajanje pod zvezdami šele dobro začelo.

Z dvorišča na grajski grič

Z brezplačno projekcijo dokumentarnega filma Sol zemlje so na prvi junijski dan letošnjo sezono kina na prostem začeli v javnem zavodu Kinodvor. Dokumentarni film o življenju in delu enega najuglednejših živečih svetovnih fotografov, Sebastiãa Salgada, so predvajali na novem prizorišču – pri Čolnarni v parku Tivoli. V osrčju tivolskega parka si je dokumentarec, ki nosi pomembno naravovarstveno in humanitarno sporočilo, ogledalo več kot 630 gledalcev, kar je »glede na muhavo vreme preseglo naša najbolj optimistična pričakovanja,« je pojasnila Tjaša Smrekar, v Kinodvoru odgovorna za trženje in vodenje projektov.

Teden pozneje se je filmsko dogajanje v režiji Kinodvora preselilo v njihovo že tradicionalno kinodvorano na prostem – v atrij Slovenskih železnic na Kolodvorski ulici. Kinodvorišče je prvič zaživelo že pred šestimi leti, tokrat pa se bo prvi sklop filmskih poslastic na prostem končal v ponedeljek s premiero japonskega filma Ryuzo in sedem veličastnih. Projekcije filmov se bodo na dvorišče Kinodvora vrnile avgusta, ko bo Kinodvorišče med 2. in 21. avgustom spet zaživelo vsak večer ob 21.30.

Potem ko bodo prihodnji teden na dvorišču ob Kolodvorski ulici filmsko platno za nekaj manj kot en mesec pospravili, se bodo ljubitelji sedme umetnosti lahko povzpeli na grajski grič, kjer prav tako ekipa Kinodvora v sodelovanju z javnim zavodom Ljubljanski grad visoko nad mestom in v zavetju grajskih zidov pripravlja Film pod zvezdami. Na grajskem dvorišču bo kino pod zvezdnatim nebom med 7. in 30. julijem. Kot so zapisali v Kinodvoru, so tudi letos v sodelovanju z ljubljansko mestno občino in javnim zavodom »pripravili izbor nekaterih najbolj odmevnih filmov kinematografske sezone.« Jagodni izbor filmov bodo prihodnji četrtek ob 21.30 – ob tem času bodo projekcije filmov v sklopu Filma pod zvezdami na sporedu tudi preostale dni – na Ljubljanskem gradu začeli s filmom Houston, imamo problem!.

Filmsko platno na ulici

Škarje in platno ima Kinodvor v rokah tudi pri kinu na prostem na Kongresnem trgu. Po vzoru mestnih trgov v Bologni in Locarnu so organizatorji filme na Kongresni trg prvič prenesli pred dvema letoma, letos pa se bodo trije filmski večeri zvrstili med 23. in 25. avgustom. »Že tretjič bomo v sodelovanju s Turizmom Ljubljana pripravili Letni kino na Kongresnem trgu z brezplačnimi filmskimi klasikami za več kot 2000 obiskovalcev,« brezplačne avgustovske filmske večere na enem od osrednjih mestnih trgov napoveduje Smrekarjeva in dodaja, da bodo poletno filmsko sezono na prostem sklenili v Zalogu.

V sodelovanju z javnim zavodom Mladi zmaji bo namreč od 26. do 27. avgusta kino na prostem zaživel tudi na šolskem igrišču zaloške osnovne šole. Film na ulici, kot se imenuje filmsko gostovanje, bo v petek postregel s projekcijo slovenskega filma Utrip ljubezni, dan pozneje pa še s predvajanjem italijanske Pretesne kože. Filmskih poletnih večerov se lahko veselijo tudi stanovalci Bratovševe ploščadi. Prostor med tamkajšnjimi stanovanjskimi stolpnicami namreč občasno ob julijskih in avgustovskih večerih postane Kino med bloki. Prvo letošnjo filmsko projekcijo je pobuda Skupaj na ploščad ob podpori četrtne skupnosti Posavje pred blokom s hišno številko 21 pripravila že minuli petek.

Kino na prostem v Ljubljani

spletna stran Kinodvora

PODATKI

PRIZORIŠČE

PROGAM

KDAJ?

24 projekcij, od tega osem predpremier in izbor najodmevnejših filmov pretekle kinematografske sezone (npr. zmagovalci lanskega festivala

v Berlinu (Taksi), Cannesu (Jastog, Carol) in Ljubljani (Ovna))

Film pod zvezdami

7.–30. julij

grajsko dvorišče

20 filmskih projekcij

Kinodvorišče

2.–21. avgust

atrij Slovenskih železnic

3 filmske projekcije

(23. 8.: slavnostna premiera restavriranega in digitaliziranega filma Dolina spomina)

Letni kino

23.–25. avgust

na Kongresnem trgu

2 filmski projekciji (Utrip Ljubezni in Pretesna koža), ustvarjalne delavnice, urbani športi

Film na ulici

26.–27. avgust

igrišče OŠ Zalog

Opomba: natančen spored filmov je dostopen na spletnih straneh

organizatorjev kina na prostem.